Lukijoilta

Eläinsuojelu ei
ole terrorismia

Itsenäisyyspäivän vastaisen yön tapahtumat Orimattilassa ovat vihdoinkin - tosin dramaattisella tavalla - tuoneet esiin ns. eläinsuojelun raadollisemman puolen. Tarhaiskuihin syyllistyneet EVR:n ja Oikeutta eläimille ryhmän terroristit ovat jatkuvasti saaneet mediassa eläinsuojelijan arvonimen, vaikka heidän toimensa ovat olleet kaikkea muuta kuin eläinsuojelua.

Siteeraan suoraan eläinsuojeluasetusta 12 : Eläintä on kohdeltava rauhallisesti, eikä sitä saa tarpeettomasti pelotella tai kiihdyttää. Lisäksi on huomioitava rikoslain määräykset kotirauhasta, toisen omaisuuden vahingoittamisesta ja elinkeinon sabotoimisesta.

Tunkeutumisellaan yöllä turkistarhoihin, terroristit saattavat eläimet shokkitilaan, mistä ne eivät palaudu ennalleen. Aikaisemmat iskut turkistarhoihin ovat osoittaneet miten eläinten on käynyt. Ne eläimet, jotka mahdollisesti selviytyvät, ovat meidän luontoomme kuulumattomia tuholaisia. Voi vain kuvitella minkälaisen shokin on saanut toistuvasti terroristien iskun kohteeksi joutunut turkistarhaaja Markku Kuisma. Minun on helppo tuntea myötätuntoa häntä kohtaan!

Turkistarhaus ei näillä näkymin tule Suomessa loppumaan, koska kyse on huomattavasta vientielinkeinosta. On valitettavaa, että muutaman ääri-ihmisen joukko vetää mukaansa asiallisiakin nuoria, jotka voisivat toimia todellisen eläinsuojelun puolesta. Todellinen eläinsuojelu on valistamista, ohjaamista ja asiallisten tarkastustehtävien suorittamista myös turkistarhoill.

Viime vuosien eläinterroristien iskut turkistarhoille ovat aiheuttaneet korvaamatonta vahinkoa todelliselle eläinsuojelutyölle. Toivonkin, että Orimattilan laukaukset nostavat arvoonsa todellista eläinsuojelutyötä tekevät - niin viranomaiset kuin vapaaehtoisetkin.

Olavi Mäenpää
Suomen Eläinsuojeluyhd. hallituksen jäsen ja eläinsuojeluvalvoja, Turku