Lukijoilta

Asfalttia tuomiokirkon
ohittavalle tielle

Turun tuomiokirkon ympäristön liikenteestä on puhuttu soopaa iät ja ajat. On esitetty yhtä jos toistakin konstia liikenteen vaikeuttamiseksi kyseisellä alueella. On vedottu tuomiokirkon rakenteiden hajoamiseen. En muista kuitenkaan kenenkään maininneen paljonko on kulunut aikaa Turun tuomiokirkon viimeisestä peruskorjauksesta.

Kun maa järkkyy kansallispyhättömme alla raskaan liikenteen vaikutuksesta, johtunee se siitä, että ajokaistat kirkon ympärillä muistuttavat kumparelaskurataa. Se taas johtuu museoviraston jääräpäisyydestä. Kyseinen virasto on suhtautunut kielteisesti ajokaistojen asfaltointiin Iso-Hämeenkadulta Brahenpuiston vieritse tuomiokirkkosillalle. Kielto ei tunnu järkevältä. Kyllä siihen kirkon ympäristön kiveykseen jäisi riittävästi menneisyyden hajua ja näköäkin, vaikka osa siitä peitettäisiinkin asfaltilla.

Kun katukivet ovat liikenteen alla asettuneet paikoilleen, olisi niiden päälle levitettävä asfalttia parin ajokaistan leveydeltä Iso-Hämeenkadulta tuomiokirkkosillalle. Näin menetellen ehkä tuomiokirkon rappeutuminen pysähtyisi ja liikenne sujuisi joustavammin.

Vanha Erkki