Lukijoilta

Turun Sanomien pääkirjoitus 9.12.1997
Puoluejohdon Emu-myönteisyys
hyväksyttiin vasemmistoliitossa

Vasemmistoliittoa monin tavoin jäytänyt jännitys Suomen Emu-jäsenyyttä koskevasta jäsenäänestyksestä laukesi maanantaina illansuussa puoluejohdon tahdon mukaiseen tulokseen. Yli puolet äänestykseen osallistuneista halusi antaa puolueen kansanedustajille valtuudet tukea hallituksen Emu-linjaa.

Tulos on selvä voitto puheenjohtaja Claes Anderssonin edustamalle näkökannalle. Se merkitsee myös yksiselitteisesti vasemmistoliiton pysymistä hallituksessa.

Tappion kärsi tässä äänestyksessä europarlamentaarikko Esko Seppänen, joka on jo pitkään työskennellyt kielteisen Emu-kannan vahvistamiseksi puolueessa.

Koko jäsenäänestys oli oloissamme jokseenkin omituinen ja äärimmäisen sekava tapahtumaketju, jossa niin puolueen johto kuin sisäinen oppositiokin taistelivat rajusti oman näkemyksensä puolesta. Jäsenäänestykseen ajauduttiin lähinnä sen takia, että puoluejohto antoi yllättää itsensä valtuuston kokouksessa eikä rohjennut toimia riittävän jämäkästi valtuuksiensa puitteissa ja päätösvaltaansa käyttäen. Siksi vähäinenkin voitto tuntunee äänestyksen jälkeen helpotuksena puolueen johdossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jäsenäänestyksen tulos oli puoluejohdolle sen verran niukka voitto, että olisi suoranainen ihme, jos vasemmistoliiton puoluekenttä nyt täysin rauhoittuisi. On jo tässä vaiheessa ennakoitavissa, että ensi kevään puoluekokouksesta, jossa Andersson jättää paikkansa, tulee pakostakin myrskyisä.

Hallituksen linjan mukaiseen Suomen Emu-jäsenyyden toteutumiseen vasemmistoliiton kannalla ei sinänsä ole ratkaisevaa merkitystä. Suomi olisi menossa Emuun siinäkin tapauksessa, että vasemmistoliittolaisten enemmistö olisi asettunut vastustavalle kannalle ja vetänyt puolueen pois Paavo Lipposen sateenkaarihallituksesta.

Sen sijaan puolueen omalle tulevaisuudelle äänestyksen tulos on ratkaisevan tärkeä. Tie oppositioon olisi tosin ollut lyhyt mutta sitäkin tuskaisempi. Selvänä uhkana vasemmistoliitolle oppositiossa olisivat olleet näivettyminen päätösvallan kadottua ja suurella todennäköisyydellä myös vasemmiston perinteisen kahtiajaon uusi voimistuminen. Sitä ei jäsenäänestykseen osallistuneiden enemmistö ymmärrettävistä syistä halunnut, mutta kahtiajakautumisen peikko on edelleen uhkaamassa.

Kyllä-äänten enemmistö ei-äänin nähden oli lopulta jokseenkin vakuuttava, 52,4 - 41,5. Puoluejohdolle vapaat kädet antavia oli 5,9 prosenttia. Äänestysprosentti nousi yllättävän korkeaksi näinkin sekavassa perusasetelmassa. Yli 67 prosenttia puolueen jäsenistä käytti äänioikeuttaan.

Puheenjohtaja Andersson voikin tyytyväisenä äänestää hallituksen esityksen puolesta sitten kun se kevättalvella esitetään tiedonannon muodossa.

Myös pääministeri Lipposella on syytä tyytyväisyyteen. Hallituksen heikoimmaksi arvioitu lenkki Emu-päätöksenteossa näyttää pitävän siinä kuin muutkin lenkit. Suomi voi tehdä tärkeän päätöksen Brysseliinkin päin näkyvän vankan eduskuntaenemmistön pohjalta.