Lukijoilta

Vähäinen tuki
karsii opiskelijoita

Olen aloittanut tänä syksynä koulun ja olen ikäväkseni saanut huomata miten surkeaan tilanteeseen opiskelijoiden entisestäänkin pienet edut ja tulot on leikattu.

Ensinnäkin vuoden alusta 1997 on ilmainen kouluruokailu lopetettu ainakin aikuiskoulutuksen osalta. Hullunkurisinta asiassa on se, että kokkiluokkana teemme ruokaa muulle koululle, mutta joudumme maksamaan siitä itse.

Sitten tämä opiskelumaksukin lohkaisee aika ison osan opiskelijan kukkarossa rahaa (1000) mk. Tällä tuhannella markalla on yhteiskunnalle häviävän pieni merkitys, mutta opiskelijalle se on iso raha.

Olen nyt työpaikaltani vuorotteluvapaalla, mutta sillä korvauksella ei elä millään pelkästään, joten olen joutunut turvautumaan opiskeluni ajaksi sosiaalihuollon apuun. Sieltä olen saanut nyt toimeentulotukea, mikä on ihan hyvä, mutta sosiaalitoimistosta ilmoitettiin, että tuleva veronpalautukseni 2847,90 mk pidätetään. Saan siitä itse käteen jäävänä osana 600 mk. Näiden kaikkien jälkeen on mieleeni tullut, että onko suomalaisessa yhteiskunnassa enää tarkoitus sivistää koko kansaa vai onko tarkoitus nostaa kouluun lähtökynnys niin ylös, että sinne lähtee vain harvat ja valitut eli joukko, josta valitaan opiskelijoita pienenee.

Petri Virta