Lukijoilta

Syrjäytymiseen on puututtava

TS/Jyrki Valkama<br />Kirjoittajan mukaan on korkea aika puuttua köyhyyden ongelmaan ennen kuin se räjähtää käsiin. - K uva Pelastusarmeijan ruoka-avustusten jaosta.
TS/Jyrki Valkama
Kirjoittajan mukaan on korkea aika puuttua köyhyyden ongelmaan ennen kuin se räjähtää käsiin. - K uva Pelastusarmeijan ruoka-avustusten jaosta.

Nykyisin tuntuvat globaalit markkinatalouden lait olevan kaiken taustalla. Ajatellaan, että kaikesta on saatava mahdollisimman suuri hyöty, ja jokainen olkoon oman onnensa seppä. Vaikka olemmekin EU:ssa, niin mielestäni kunkin maan on hoidettava itse omat työttömyys- ja sosiaalipuolen ongelmansa.

Kuten eduskuntatalossa äskettäin pidetyssä köyhyysseminaarissa todettiin, köyhillä ei ole mitään etujärjestöä, joka valvoisi heidän etujaan. Nytkin ollaan toimeentulotukea vähentämässä - ja keitä se koskee; juuri köyhimpiä ja heikoimpia. Tänä päivänä on hyvin paljon syrjäytymisuhanalaisia nuoria.

Seminaarissa luennoineen tutkija Veli-Matti Ritakallion mukaan suomalainen köyhyys voidaan määritellä sosiaaliseksi syrjäytymiseksi. Esimerkiksi vapaa-aikana ei voi kutsua enää ystäviä iltakahville tai iltapalalle, kun rahat eivät riitä edes tarvittaviin menoihin. Pikku hiljaa ihminen alkaa hävetä ja omanarvontunne laskee.

Lapsilla on aikaisemmin ollut mahdollisuus esimerkiksi käydä katsomassa jääkiekko-otteluita ja harrastaa, mutta nyttemmin rahan niukkuuden vuoksi on pitänyt kaikki karsia. Se taas aiheuttaa lapsille kärsimystä ja syrjäytymistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tutkija on huolestunut nuorten tulevaisuudesta. Nuoret pitkäaikaistyöttömät ovat elinikäisessä köyhyydessä. Mitä johtopäätöksiä nuoret tekevät, koska he eivät voi itse vaikuttaa tilanteeseen? Tuloksena on mm. uusi alaluokan ongelma. Uusi arvomaailma, johon kuuluvat populistiset poliittiset liikkeet, passiivinen käyttäytyminen, aktiivinen poikkeamiskäytös, rikollisuus ja huumeet. Nuoret alkavat syyttää itseään, vaikka vika on aivan muualla.

Köyhyysseminaarissa oli konkreettisia esimerkkejä Suomen monivivahteisesta köyhyydestä:

- Yksinhuoltajaäiti, köyhä, työtön, 51-vuotias, noin viidessä, kymmenessä eri ammatissa toiminut, kertoi jokapäiväisestä niukkuuden kanssa tasapainottelusta. Nostan hänelle hattua, että kaiken kurjuuden keskellä hän on oivaltanut itsensä hoitamisen tärkeyden eikä ole lamaantunut ja menettänyt otettaan.

- Evp (elää vaimonsa palkalla) toivoi Iiro Seppäseltä taikatemppua, kuinka sen 2500 markan saa riittämään.

- Eläkeläinen toi esille pienituloisen sairaseläkeläisen huolet, mm. suuret lääkekulut.

On korkea aika puuttua köyhyyden ongelmaan ennen kuin se räjähtää käsiin. Nyt ja laman aikana on korostettu hyvinvointimenojen rasittavan markkinataloutta, mutta sosiaalipolitiikka pitäisi nähdä taloudellisen kasvun tukena.

Missä olivat hallituksen ministerit; sosiaaliministeri, työministeri, valtiovarainministeri ja pääministeri, joiden olisi pitänyt olla köyhyysseminaarissa läsnä? Viestihän oli suunnattu heille. Onhan nyt juuri se aika, jolloin mm. käsitellään monia nuoria, työttömiä, eläkeläisiä ja pienituloisia koskevaa toimeentulolakia. Käsi sydämelle päättäjät, kenen valitsemina ja kenen asialla olette?

Nyt pitäisi kiinnittää huomio ennen kaikkea vaikeuksien keskellä kamppaileviin vähäosaisiin kansalaisiin, joiden ääni ei kuulu.

Marja Brockmann
Muurlan kunnanvaltuutettu (kok)