Lukijoilta

Kolumni
Ari Valjakka:
Dagen efter

Suomen itsenäisyyden ikää merkitään uudella kymmenluvulla; toissapäivänä yli seitsemänkymppinen käy tänään jo yhdeksättä vuosikymmentään.

Itsenäisyyden vaisuhkossa juhlinnassa vähälle huomiolle on jäänyt Suomen kommunistisen puolueen entisen puheenjohtaja Aarne Saarisen kirjoittama 24-sivuinen puheenvuoro Suomi ja itsenäisyys (TS alio 27.11.).

Neljä vuotta Suomen itsenäisyyttä iäkkäämpi Saarinen pistää asiat järjestykseen, tosin ylösalaisin minun sukupolvelleni opetetun historian suhteen. Saarisen opin mukaan Suomen on kiittäminen itsenäisyydestään lähinnä V.I.Leniniä, Suomen kommunisteja ja hieman myös J.K.Paasikiveä ja Urho Kekkosta.

Sotien jälkeisen koululaitoksemme antama kuva maamme itsenäisyyden ajasta saattaa olla yksipuolinen, jokainen aika kun pyrkii kirjoittamaan historian uudelleen. Saarisen ajattelussa kiintyy huomio varsinkin Euroopan unionin kannatukseen. Hätkähdyttävintä on Skp:n veteraanin ilo siitä, miten EU toteuttaa tavoitteen, missä Marx ja Engels seuraajineen epäonnistuivat: EU:ssa kaikkien maiden proletaarit yhtyvät.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Markkinatalouteen uskova on tähän saakka pitänyt yhtenä EU:n ja Emun parhaana puolestapuhujana Esko Seppästä, omasta mielestään vasemmistoliiton tulevaa puheenjohtajaa. Hänen raivoisa EU-vastustuksensa on ollut monelle paras todiste unionin ja Emun hyvyydestä.

Kun nyt eri yhteiskuntapiireissä laajalti arvostettu Aarne Saarinen toteaa, että Euroopan yhdentymisessä on edetty pitkälle kohti tilannetta, jonka Euroopan työväenliike asetti jo viime vuosisadan loppupuolella yhteiseksi tavoitteeksi, hujeltaa hän reippaasti ohi EU-aatteen itselleen omineen sosiaalidemokraattisen liikkeen. Vieläpä vasemmalta puolelta.

Saarinen hämmästelee avoimesti, miten yhdentyminen tapahtuu Euroopan porvariston johdolla: Mutta sallikaamme porvaristonkin viisastua. Onhan sen kansallismielinen politiikka johtanut niin hirvittäviin kärsimyksiin ja mielettömiin tuhoihin, että sen jatkuminen olisi ilmeisesti johtanut ihmiskunnan lähes lopulliseen tuhoutumiseen.

Entinen kommunistijohtaja perustelee porvariston muutosalttiutta sillä, että pääomalla ei ole enää isänmaata, kuten jo 1848 Kommunistisessa manifestissa todettiin. Saarisen mukaan työläinen ja talonpoika ovat isänmaallisempia kuin pääoma ja sen poliittiset edustajat siksi, että he ovat lujemmin sidotut paikalliseen tehtaaseen ja maapalstaansa.

Amerin puhallusta yrittänyt ja ruotsalaisesta Trustorista yli 400 miljoonaa kahminut brittilordi Moyne todistaa Saarisen näkemyksen puolesta. Sensijaan Nokian omistajat ja pääjohtaja Jorma Ollila toimivat päinvastoin päätettyään, että globaalin kännykkävalmistajan pääkonttori pysyy Suomessa.

Aarne Saarisen mielestä EU:hun ja sen raha- ja talousliittoon Emuun on ympätty eräitä sosialistisen aatemaailman ituja, kuten valtioiden eli yhteiskunnan painoarvon kasvu taloudessa, rahamarkkinoilla ja sosiaalipolitiikassa. Siinä on suunnitelmatalouden elementtejä, kuten ns. Emu-kriteerit. Sekin vastaa työväenluokan ja vähävaraisten etuja kaikissa Euroopan maissa, uskoo Saarinen.

On vaikea uskoa, että Emua kannattava valtiovarainministeri Sauli Niinistö tarkoitti samaa Eurooppaa, kun hän piti valtion menojen leikkauksia välttämättöminä puhuessaan Etelärannan patruunoille torstaina. Monesti sanotaan, että menoleikkaukset uhkaavat hyvinvointiyhteiskuntaa. Olen päinvastaista mieltä, painotti Niinistö.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Saarisen kanssa voi olla samaa mieltä siitä, että on paljon viisaampaa ja inhimillisempää valloittaa muita maita pääomalla ja työn osaamisella kuin kivääreillä ja tykeillä. Yksin ei kukaan enää pärjää yhdentyvässä mutta samalla keskenään elintasosta taistelevassa maailmassa. Riitaisa YK:n ilmastokokous Kiotossa kuvaa hyvin näitä vaikeuksia pyrkiessään hiilen ja öljynkäytön rajoituksiin lastemme tulevaisuuden turvaamiseksi.

Päivänpolitiikasta syrjässä olevan Aarne Saarisen pamfletti kaipaa kannanottoja. Onko EU:n ja Emun vahvin suomalainen tuki vanhakantaisessa kommunismissa. Aatteessa, jonka viimeinen kansainvälinen keulakuva Nkp:n keskuskomitean pääsihteeri Mihail Gorbatshov on siirtynyt pikaruuan, pizzojen mainosmieheksi.

Kirjoittaja Ari Valjakka on Turun Sanomien vastaava päätoimittaja.