Lukijoilta

Kauppatoria ei saa pilata

Turun kauppatorin alle ajatellaan rakennettavaksi pysäköintitiloja. Liike-elämän edustajat ovat esittäneet perusteluina mm. että tällä toimenpiteellä lisättäisiin Forum-korttelin liiketilojen houkuttelevuutta ja että Hansakortteli ja muut toria ympäröivät liikkeet saisivat näin enemmän asiakkaita ja torin seutu elävöityisi.

Turussa kauppatorin alle parkkitiloja suunniteltaessa on paras olla kiirehtimättä. Kysymys ei ole ainoastaan pysäköintitiloista, vaan asiaa on tarkasteltava laajasti - on otettava huomioon koko keskustan kehittäminen pitkällä tähtäimellä.

Kun suunnitelmia tehdään, on ajateltava asioita niin perusteellisesti, että tehty ratkaisu on kestävä vielä 50 vuodenkin kuluttua.

On puhuttu, että rakennettaisiin vain pieni parkkialue torin alle. Kokemuksesta tiedämme että pikkusormen antaminen helposti vie koko käden. Pienestä tuleekin nopeasti suuri, torin alla voikin kohta olla suuri parkkitila. Pieni ja suuri parkkitila vaativat aivan erilaisia sisään- ja ulosmenoväyliä. Miten rakentaminen vaikuttaa keskustan luonteeseen, sitäkin on ajateltava. Parkkitila kauppatorin alle on peruuttamaton ratkaisu.

Jos asiakkaiden autot sopivat parkkiin torin alle, voisiko ajatella myös, että liikkeiden tavaran jakeluliikenne hoidettaisiin sieltä?

Meidän on edettävä harkitusti, ettemme pilaisi koko toria. Paljon on vielä selvittämättä ennen kuin mahdollinen myönteinen päätös voitaisiin tehdä. Meillä on jo huono esimerkki pilatusta torista: puutorinäkymä. Siksi tähän uuteen pysäköintihankkeeseen on suhtauduttava mitä suurimmalla varovaisuudella. Kauppatoria ei saa pilata.

Jukka Mikkola
Kansanedustaja,
Turun kaupunginvaltuuston
puheenjohtaja (sd)