Lukijoilta

Usko tietoa vastaan

Viime keskiviikon Mielipiteet-palstalla Jaakko Laitinen julisti luonnollisuuden uskontoaan, jossa lähtökohtana on ajattelu. Siinä ohessa hän ihailee helsinkiläistä pastori Antti Kylliäistä: Uskostasi huolimatta uskallat ajatella ja Me tarvitsemme sinun kirkkaita ajatuksiasi.

Ymmärtääkseni Laitinen vain ratsastaa Kylliäisen aikaan saamalla mediakohulla, sillä miesten perusajatukset ovat kaukana toisistaan.

Kylliäinen korostaa Jumalan rakkautta ja armoa. Laitisella tällaista ihmisten ulkopuolella olevaa anteeksiantajaa ei ole. Ja jos olisikin, se olisi hänen mielestään kohtalokasta, koska sellaiseen uskominen tuhoaa tämän ihanan maailman. Laitisella ei ole Jumalaa. On sisäinen jumala. Sen Laitinen asettaa mitaksi, millä hän arvioi kaikkea uskoon liittyvää. Entäpä, jos Laitisen mitta ei olekaan oikea?

Yhteistä Laitisella ja Kylliäisellä on, että he kieltävät kristinuskon aseman ilmoitususkontona. Kylliäinen sanoo, ettei asioista voida tietää mitään. Laitinen kirjoittaa, että kirkon opin on muututtava tai kirkkoa ei ole. Se on tiedon sodanjulistus uskoa vastaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Joistakin Jeesuksen opeista Laitinen on löytänyt samankaltaisuutta ajatustensa ja kokemustensa kanssa. Siitä huolimatta Laitinen hylkää Jeesuksen. Ei sanaakaan siitä, että Jeesuksessa Jumala syntyi ihmiseksi, kärsi ihmisenä olemisen vaivan, kuoli kidutettuna häpeällisesti ristillä, haudattiin, nousi kuolleista ja astui taivaaseen. Se on kuitenkin Uuden testamentin kaikkien neljän evankeliumin pääsanoma. Ilman tätä Jeesuksen opetukset menettävät ratkaisevasti voimaansa.

Jeesus on todellinen historian henkilö. Häntä ei voida ohittaa tekemättä totuudelle väkivaltaa. Jeesus on uskon ymmärtämisen avainhenkilö. Ilman häntä ei voida tajuta, kuka ja millainen Jumala on. Siksi Jeesusta on julistettava.

Tiedon ja uskon konfliktin Laitinen näkee näin: Tämän hetken ihmisen usko ei riitä kirkon opetuksen hyväksymiseen.

Missä maailmassa tohtori Laitinen elää?

Itse ihmettelen ajassamme tapahtuvia päinvastaisia ilmiöitä. Sankoin joukoin suomalaiset kyselevät Jumalan tahtoa ja vastauksena kokevat, että Jumala yhä ilmoittaa itsensä. Jumala ei ole kaukana yhdestäkään meistä; hänessä me elämme, liikumme ja olemme, apostoli Paavali julisti kerran Ateenassa. Seppo Juntusen ja Pirkko Jalovaaran rukoustilaisuuksiin tungeksitaan. Turussa Tuomas-messuun pitää tulla hyvissä ajoin, jotta mahtuisi sisään. Entä nuorten syksyinen Maata näkyvissä -tapahtuma? Sitä varten piti vuokrata Turun suurimmat esiintymistilat Turkuhalli ja Messukeskus. Kaikki tämä jumalanpalvelusten, hartaushetkien ja seurakuntapiirien lisäksi. Ei tällaista ollut pari vuosikymmentä sitten.

Kaikki tämä kertoo, mihin kirkon on syytä sijoittaa. Kirkon tulee julistaa Jeesusta. Vain hänen yhteydessään ihmisillä on todellinen toivo, elämä ja usko. Ei tietoa vaan uskoa. Uskossa Jeesukseen on kristittyjen voima.

Olisi hyvä tietää, millaista sanomaa Turun Sanomien Päivän sanan selitysten lukijat toivovat välittyvän Tänään-sivulta?

Jouko Hallia
Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän tiedotuspäällikkö