Lukijoilta

Helikopterihanke ja
vapautemme hinta

Tämä on hyvä maa ja sitä kannattaa puolustaa, sanoo iäkäs kenraali ja sotainvalidi Adolf Ehrnrooth. Hän on varmasti oikeassa.

Mutta mikä olikaan vapautemme koko hinta? Sitä harvat enää muistavat tai ajattelevat. Sodissamme kuoli yli 93000 henkilöä. Sotilaistamme haavoittui lähes 200000, joista 90000 jäi sotainvalideiksi loppuelämäkseen.

Karjala ja Petsamo menetettiin. Porkkalan alue oli pakkovuokrattava. Mittaamattomia olivat näiden alueiden ihmisten kärsimykset, kun joutuivat pois kotikonnuiltaan täysin vieraisiin oloihin. Mitä olivatkaan kymmenien tuhansien sotalasten, sotaorpojen ja sotaleskien kärsimykset. Myös taloudelliset menetykset olivat huomattavia. Sen lisäksi jouduimme maksamaan suuret sotakorvaukset.

Kun nyt pohditaan helikopterihankintoja ja maanpuolustuksen yleistä kehittämistä, pitäisi muistaa vapautemme huikea hinta. Maanpuolustukseen kannattaa riittävästi panostaa. Säästyy paljon verta ja kyyneleitä, jos varustautumisen ansiosta vältytään sodilta. Sotahan on hirvittävä onnettomuus mille kansalle tahansa.

Lopuksi haluan nostaa hattua jo harmaantuneesta päästäni Lipposen hallitukselle siitä, että se kykenee tekemään ratkaisuja, jopa kipeitäkin, hautaamatta niitä komiteoihin ja pöytälaatikoihin pölyttymään.

Kaarlo J. Laaksonen
Agronomi, sotainvalidi
Lammi