Lukijoilta

PÄÄKIRJOITUS MAANANTAINA 24. 11. 1997
Norjan puolustuspolitiikka
tukeutuu vankasti Natoon

Dag Jostein Fj¿rvoll on Norjan uusi puolustusministeri.
Dag Jostein Fj¿rvoll on Norjan uusi puolustusministeri.

Pohjoismaiden puolustusministerit kokoontuvat tänään maanantaina Norjaan. Kokous on poikkeuksellisen merkittävä sekä asialistansa että Venäjän osallistumisen takia. Venäjän puolustusministeri Igor Sergejev tapaa nyt pohjoismaiset kollegansa siksi, että Ruijassa 1999 järjestettävä Barentsin rauha -harjoitus tuo näillä näkymin jo runsaan vuoden kuluttua ensimmäistä kertaa Norjaan myös venäläisiä joukkoja.

Norjan uusi puolustusministeri Dag Jostein Fj¿rvoll on luetellut, että pohjoismais-venäläisen tapaamisen tärkeimpiin asioihin kuuluvat pohjoisten alueiden yhteistyö, ympäristönsuojelu ja Baltian maille tarjotut turvallisuustakuut. Kaikki kolme Baltian valtiota - Liettua, Latvia ja Viro - ovat selväsanaisesti ja ykskantaan ilmoittaneet, että Venäjän niille tarjoamat takuut eivät vastaa nykyistä eurooppalaista todellisuutta.

Venäjän tarjoamien takuiden käsittely nimenomaan Norjassa ja yhteispohjoismaisin voimin on merkittävää siksi, että Itämeren eteläpuolelle kantautuu Oslosta kollektiivinen viesti. Ei ole pienintäkään aihetta epäillä, etteikö siinä ilmaistaisi tukea kaikille Baltian uudestaan itsenäistyneille valtioille. Vaikka Fj¿rvoll on ministerintuolillaan uusi, salkussaan hän kantaa maansa vanhaa puolustusoppia; uskottavan puolustuksen kivijalka rakentuu norjalaisen käsityksen mukaan Natosta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kristillistä kansanpuoluetta edustava Fj¿rvoll tähdentää transatlanttista yhteistyötä, jonka selkärankana on Nato ja ennen kaikkea Yhdysvallat. Fj¿rvoll ei myöskään halua, että Länsi-Euroopan unioni WEU tulisi kiinteäksi osaksi Euroopan unionin rakennetta.

Norjan näkemysten taustalla on täysivaltainen ja aktiivinen jäsenyys Natossa. EU:n ulkopuolella olevana maana Norja on WEU:n liitännäisjäsen; näin se voi olla mukana Länsi-Euroopan unionin toiminnan suunnittelussa - mutta ilman päätösvaltaa.

Se, että Venäjä osallistuu Pohjoismaiden puolustusministereiden kokoukseen, osoittaa myös Norjan turvallisuuspoliittisen tilanteen muuntuneen. Entinen vastakkainasettelu on saanut antaa tilaa yhteistyölle ja yhteisille ponnisteluille monilla aloilla. Toisaalta on muistettava, että Pohjois-Norja on edelleen maailman suurimman sotilastukikohdan lähinaapuri.

Puolustusministereiden kokouksen sopii nyt toivoa tuovan lisävalaistusta alueelliseen yhteistyöhön Luoteis-Venäjän ongelmien ja vaaratekijöiden voittamiseksi. Yhtä tärkeää on, että Baltia saa Pohjoismaiden tuen Venäjän harjoittaman painostuksen torjumiseen.