Lukijoilta

Raision asuntomessutaloissa
ei ole kosteusvaurioita

Ei ole! Eikä siten myöskään homevaurioita. Lehdistössä olleet kirjoitukset (TS 19.11., Rannikkoseutu 21.11.) sinänsä tärkeästä asiasta ovat tältä osin virheellisiä ja haluammekin niitä oikaista.

Raision asuntomessualueella on ilmennyt pari rakennusvirhettä, jotka, jos niitä ei korjattaisi, voisivat johtaa kosteusvaurioihin. Yhdessä talossa, joka ei ollut messuilla toteutetun pientalotyömaan valvontakokeilun piirissä, oli poreallas liitetty viemäriin siten, että allasta tyhjennettäessä vesi pääsi lattialle ja edelleen makuuhuoneen parketille. Virhe on luonnollisesti korjattu.

Toisessa kohteessa, joka ei myöskään ollut valvontaprojektissa, oli sokkelin eristyslevy asennettu maahan väärin päin. Virhe pitää korjata.

Muut Turun Sanomien jutussa mainitut puutteet mm. salaojituksessa ja kosteiden tilojen vääristä materiaalivalinnoista olivat yleisiä kosteusvaurioita aiheuttavia virheitä, mutta niitä ei ole löydetty messualueelta! Huomion kiinnittäminen näihin asioihin on sinänsä tietysti paikallaan.

Raision asuntomessualueella toteutettiin pientalotyömaan valvontakansiokokeilu, jonka piirissä oli 20 työmaata, joista 18 omakotitaloa ja kaksi paritaloa. Erityistarkkailun ulkopuolella oli siten seitsemän omakotitaloa, kaksi paritalohanketta ja kaikki kerrostalot. Hankkeen puitteissa suoritettiin keskimäärin seitsemän valvontakäyntiä joka kohteessa ja lisäksi normaalit rakennustarkastukset.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valvonnan tarkoituksena oli lisätä rakentajien ja rakennuttajien tietoisuutta ja huolellisuutta rakentamisessa ja erityisesti kosteiden tilojen ratkaisuissa.

Haluamme korostaa, että vastuu rakentamisesta on kuitenkin viime kädessä vastaavilla mestareilla ja työnjohtajilla. Valvontakokeilulla pyrittiin kiinnittämään huomiota kosteusongelmia aiheuttaviin ratkaisuihin, jotta pitemmällä tähtäimellä päästäisiin oikeisiin rakentamistapoihin ja materiaalivalintoihin.

Valvontakansiokokeilu ei ole takeena siitä, etteikö messualueella myöhemmin voisi joitakin virheitä ja ongelmiakin esiintyä. Mutta vielä niitä ei siellä ole.

Olavi Tuomi
Asuntomessujen projektipäällikkö
Raision kaupunki
Risto Vesterinen
tarkastaja
Raision kaupunki