Lukijoilta

Vahva EI Tarvasjoen
omalle yläasteelle

Tarvasjoen päättäjät ovat kiihkeästi puuhaamassa paikkakunnalle omaa pienen pientä yläastetta. Kuntalaisille perustellaan tätä hanketta yhtäältä sillä, että kunta saa täten paljon rahaa sekä Liedolta että valtionapuina ja toisaalta sillä, että Liedon suuressa koulukeskuksessa on paljon ongelmia. Lisäksi aivan ilmeisesti Liedon kunta haluaa puskea tarvasjokiset pois yhteisistä kuvioista.

Nyt päättäjät aikovat ratkaista nuorten ongelmat ja vanhempien pelot yhdellä nuijankopautuksella: kun koululaiset pidetään Tarvasjoen perukoille aidattuina ekaluokalta aina yhdeksänteen luokkaan asti ja jätetään vieraan yhteisön vaikutteiden ulkopuolelle, säästytään monilta elämän paineilta, houkutuksilta - jopa huumeiltakin. Eihän Tarvasjoen yläasteella voisi olla murrosikäisten kanssa mitään ongelmia! Kasvatettakoon muilla paikkakunnilla kaikki ne nykyajan vaatimat, rohkeasti haasteita kohtaavat kansainväliset tyypit.

Tämän päivän nuori tarvitsee vahvan itsetunnon ja tilaisuuksia rakentaa ja testata sitä. Omalla pienellä yläasteella nuoren tytön tai pojan on löydettävä ystävänsä noin tusinan luokkatoverin joukosta. Opettajat olisivat osittain samoja kuin ala-astevuosina, ehkä päteviä lehtoreita ei pystyttäisi järjestämään. Valinnaisainetarjotin kutistuisi pieneksi. Elinpiiri ei toisi mitään uutta ala-asteen jälkeen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lisäksi esimerkit eri puolilta Suomea kertovat, että yläasteikäiset ovat halunneet jatkaa isoissa naapurikuntien kouluissa, vaikka omalla paikkakunnalla olisi aloittanut kotoisa pikku yläaste.

Nuoren itsetunnolle voi tehdä hallaa ylisuojelulla ja estämällä häneltä kokemukset arkipäivän todellisuudesta. Koulussa tärkeä itsetunnon kohottaja ovat valinnaisaineet: niiden avulla oppijat saavat testata omia vahvuuksiaan ja saada tukea omaan persoonaansa.

Liedon yläaste on kieltämättä mammuttilaitos. Mutta nuoret, jotka on kasvatettu johdonmukaisesti positiivisessa hengessä asettamalla heille selvät rajat ja jakamalla heille vastuuta, ovat kykeneviä selviämään.

JosTarvasjoella halutaan monumentti jollekin kunnallispoliitikolle, pystytettäköön hänen kunniakseen ennemmin näköispatsas kuin yläaste. Mietittäköön sopivan kokoista yläastetta vaikka Auran kunnan kanssa yhdessä.

Koululaisen huoltaja