Lukijoilta

Taas rapa roiskuu ja pelti kolisee

Ne tulevat. Nimittäin talven liukkaat kelit. Olen ihmetellyt, miksi tielaitos ei anna tietoiskuja median välityksellä siitä, miten liukkaan kelin aikana liikenneväylillä tulisi ajaa.

Olipa meillä kuinka leveät liikennekaistat hyvänsä, melkein kaikki autoilijat ajavat keskellä kaistaa tai roikkuvat keskiviivalla. Näin ajokaistoille muodostuvat urat, jotka ovat vaaraksi liikenteelle. Olen kokeillut ja havainnut, että noin 80 km/h nopeudessa renkaat irtoavat vesiliirtoon, kun tieurissa on vettä vain 3 cm korkeudella. Liirto tapahtuu riippumatta siitä, kuinka uudet renkaat autossa on.

Eikö autoilija voi käyttää omaa harkintaansa silloin, kun vastaantulevaa liikennettä ei ole näköpiirissä? Jos ajettaisiin ajokaistan vasenta ja oikeaa reunaa, kulutettaisiin tasaisesti tien kulutuspintaa. Esimerkiksi parillisilla rekisterikilven numeroilla varustetut autot ajaisivat lähempänä keskiviivaa, kun taas parittomat ajaisivat ajokaistan oikeassa reunassa. Näin saataisiin tasaisempi tienpinnan kulutus, ja se toisi säästöä monella eri tavalla sekä liikenteeseen joustavuutta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sitten on vielä tuo iänikuinen teiden suolausvimma. Ihmetellä täytyy, miten autoilijat silloin ennen, kun suolausta ei vielä harrastettu, pysyivät teillä liukkailla keleillä? Oliko autoilijoilla silloin enemmän vastuuntuntoa niin itseään kuin muitakin tiellä liikkujia kohtaan? Mihin on tänä päivänä kadonnut joiltakin autoilijoilta vastuuntunne?

Liikennekulttuuri on muuttunut sellaiseksi, että kun onnettomuuksia sattuu, on vika aina auton ulkopuolella. Milloin on liukas keli syynä, milloin sateinen tie, milloin sumu tai häikäisevä aurinko, lumisade tai muuta vastaavaa. Suomessa media ruokkii tämän tapaista vastuuntuntoa. En ole huomannut, että lehdistössä tai televisiossa olisi joskus oletettu vian olevan ratin ja auton istuimen välissä.

Tällaisessa liikennekulttuurissa ja sen luomassa ilmapiirissä kasvaa vastuuttomuus ja yleiseksi levinnyt ajatus, että kyllä vakuutus maksaa. Tämä on johtanut käytännössä siihen, että suurin osa vastuunsa tuntevista autoilijoista makselee jatkuvasti kohonneita liikennevakuutusmaksuja vastuusta piittaamattomien autoilijoiden puolesta. Liikennevakuutusmaksuja tänä päivänä hallitsevasta periaatteesta yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta on luovuttava.

Veikko Korkeamäki
Rauma