Lukijoilta

Turussa kuollaan
alkoholismiin

Turun Sanomissa on viime päivinä keskusteltu asiasta, jonka jokainen näkee kaupan kassalla ja taksijonossa: turkulaiset miehet käyttävät liikaa alkoholia. Hallintoylilääkäri Ilmo Parvinen huomauttaa seikan olevan jopa yleisin kuolinsyy keski-ikäisten turkulaismiesten joukossa.

Haluaisin omasta alkoholismista toipuvana lääkärinä lisätä muutaman huomautuksen Parvisen ja Turun Sanomien pääkirjoitustoimittajan arvokkaisiin näkemyksiin.

On luonnollista, että vain keski-ikäisten miesten joukossa alkoholi(smi) on yleisin kuolinsyy: etenevät, pysyvät psyykkiset ja fyysiset etanolivauriot eivät onneksi ehdi kaataa nuorten joukossa vielä tapakännääjiäkään. Säännöllisesti humalaan itsensä juovista taas huomattava osa on poistunut kaikista tilastoista ennen vanhukseksi luokittelua.

YK:n alaisen maailman terveysjärjestön WHO:n määritelmän mukaan alkoholisti on henkilö, jonka alkoholinkäyttö aiheuttaa hänelle haittaa jollain elämänalueella kuten töissä, opinnoissa, perheessä, harrastuksissa tai luottamustoimissa. Kuolemahan on äärimmäisin haitta - siis vain alkoholisti voi kuolla alkoholiin siinä missä nikotinisti tupakkaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kansamme psyykkisen ja taloudellisenkin tervehtymisen ehto on, että alkoholisti-sanaa ei tulkittaisi haukkumanimeksi vaan vakavan, yleisen sairauden nimikkeeksi.

Oma kokemukseni todistaa sen minkä kansainvälinen kirjallisuuskin: kerran menetettyä kohtuujuomista ei enää koskaan saa pysyvästi takaisin. Kukaan ei tieten tahtoen vaurioita itseään tällä laillistetulla huumeella eikä omin voimin toivuta.

Vain täydellinen raittius estää sairauden etenemisen. Paras tae sen saavuttamiseksi on AA:n eli Nimettömien Alkoholistien 12 askeleen vaativan ohjelman jatkuva noudattaminen. Asiaa ei riittävän yleisesti tunnusteta, koska AA:ssa eivät poliittinen raha ja koululääketieteen opit liiku.

Raitistunut lääkäri, Turku