Lukijoilta

Työn uusjako
- alihankintako

Kaikki muuttuu, mutta muutummeko me itse riittävästi mukana. Muutoksen voima on ihmisen omasta tahdosta syntynyt tuote. Tarvitaan näkemys esimerkiksi vaihtoehdosta. Vallankäyttäjät, teollisuusjohtajat ym. edustavat muutoksen voimaa yhteiskunnassa. Kun tätä ei päällimmäisenä ole ilmassa, se tehdään. Näin säilyy jatkuva kilpailu eri tasoilla: työpaikoilla, yhteiskunnassa jne.

Keinot kilpailuttaa meitä työssäkäyviä ihmisiä ovat moninaiset. Yksi on kuitenkin ylitse muiden, muotisana alihankinta. Tämän sanan nimeen suomalainen teollisuusjohtaja on valmis vaikka myymään oman äitinsä. Firman hän jo on myynyt ulkomaiseen omistukseen, mutta... Mutta kun on tulosvastuu ja maailmalla eletään aivan eri aikakautta - hän selvittää kuin paraskin pastori.

Mutta mikä on maailma? Eikö se ole juuri me itse? Onko siis yhdentekevää kuka missä ja milloin tekee työt, ja millä palkalla?

Ajatellaan, että työyhteisössä ihmiset pyrkivät säilyttämään oman asemansa ja turvaavat etunsa. Mutta millä keinoin? Ei ainakaan niin, että esimiesjärjestelmässä pyritään ajamaan vain omaa etua ja kähmimään selän takana.

Kvaerner Masa Yards Oy, jonka työyhteisöön allekirjoittanutkin kuuluu, edustaa nykyaikaa, aikaa, jossa työntekijä on tuotantopelinappula, ei inhimillinen olento. Yhtiön ylin johto on Norjassa, telakkajohto Helsingissä, voidaan siis hyvällä syyllä sanoa työntekijän myyneen oman äitinsä!

Katsotko usein itseäsi peilistä, minäkin yritän vältellä.

Raimo Tommila
Turku