Lukijoilta

Suomen markassa
ei mitään juhlimista

Heikki Niittymäki kauhisteli kirjoituksessaan (TS 8.11.)erilaisia kustannuksia mitä yhteinen euroraha toisi tullessaan käyttöön myöskin Suomessa. Eipä kirjoittaja liene ollut paljon tekemisissä käytännön liike-elämässä viimeisten vuosikymmenten aikana.

Sekä seteleitä että kolikkoja on muutettu monet kerran sodan jälkeen ja väitän että toistakymmentä kertaa on erilaisia kolikkoautomaattejakin muutettu. Luuleeko kirjoittaja, että ne muutokset ovat olleet ilmaisia.

Kyllä ihminen, joka on elänyt jo sitä aikaa kun rahat leikattiin kahtia, on sen jälkeen pitänyt käsissään niin paljon erilaisia Suomen Pankin seteleitä, että lukumäärä on unohtunut. En minä ainakaan ymmärrä sitä, että pitäisi juhlia sellaista häviäjää kuin Suomen markka.

Suomen itsenäisyys ja sen juhliminen on aivan toinen asia. Suomen lipun kansa mieltää itsenäisyyden symboliksi, eikä jotain seteliä, jonka arvo on jatkuvasti laskeva.

Väitänkin, että ellei olisi EU- ja euroajatukset piiskana bensiinin hinta olisi jo 10 markkaa litralta, erilaiset kolikkoautomaatit muutettu ja lainakorot yli 10 prosenttia. Puhumattakaan siitä, että ulkomainen valtion velka olisi lisääntynyt noin 100 miljardilla devalvaatioyönä.

Clas üJavén?
Turku