Lukijoilta

Liikennekasvatus hakoteillä

Kaksi nuorta kuoli kolarissa Oripäässä, Mies menehtyi veneturmassa, seuralainenkin kateissa, Mies sai surmansa törmäyksessä Lempäälässä, Neljä nuorta loukkaantui ulosajossa Iitissä, jne. Otsikoita, jollaisia näkee jokaisen viikonlopun jälkeen lehdissä kautta maan. Otsikot kertovat nimenomaan nuorten miesten viikonloppuharrastuksista.

Viikonloppuina ja pyhinä nuoret miehet ovatkin sankoin joukoin tiellä ja kaduilla joko selvinä tai kaljassa ja ajavat lujaa ilman turvavöitä, ikkuna auki, tupakka suussa ja toinen käsi DC-soittimen nappuloissa! Lisäksi joka neljäs kuorma-autoilija on kärähtänyt ratista ja ajavat myös lujaa ja häikäilemättömästi massiivisilla autoillaan muun liikenteen seassa.

Koko liikennekasvatus ja -valistus on jo pitkän aikaa mennyt myös päin seiniä ollen vailla oikeaa uutisointia ja ohjausta myös lehtien palstoilla. Jokaisen onnettomuusjutun otsikossa tulisi oitis mainita oliko turvavyö kiinni ja miksi nuori lensi ulos autosta. Paikalla tarkastusta tekevät viranomaiset tajuavat asian ja voivat raportoida näistä asioista heti. Ei siinä tarvita suurtakaan asiantuntemusta huomatakseen miksi niin ja niin kävi. Tällä tavalla saataisiin suoraan otsikoihin eräs tärkein liikenneturvallisuuden ongelma eli nuorten turvavöiden käyttö.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toinen ylimielinen ryhmä liikenteessä on nykyjupit, jotka eivät piittaa muista kuin itsestään ja ajavat ylinopeutta, punaisia päin, ilman turvavöitä ja pysäköivät mihin haluavat.

Liikennekasvatus tulisi aloittaa turvallisuuden nimissä jo päiväkodissa, ja ulottaa sieltä kaikkien koulutasojen kautta viranomaisiin. Uhmarohkeus, joka on vallitseva juuri nuorten ja mainittujen juppikuskien kohdalla ei lopu aikuiskoulutuksella vaan perusteellisella kasvatustyöllä lapsesta asti. Yhteiskunnan ja julkisen sanan olisi mitä pikimmin puututtava asiaan, jotta säästyttäisiin nuorten toivojemme ruumiilta!

Kullervo Caren
itse 60000 km vuosittain ratissa