Lukijoilta

Diakonaatti istuu huonosti
luterilaiseen kirkkoon

TS/Veikko Wahlroos<br />Olennaisinta kirkkomuusikon työssä on aina ollut soittaminen ja laulaminen, sanan julistaminen musiikin keinoin, sano o kirjoittaja, joka vierastaa kanttorien sijoittamista diakonaattinimikkeen alle.
TS/Veikko Wahlroos
Olennaisinta kirkkomuusikon työssä on aina ollut soittaminen ja laulaminen, sanan julistaminen musiikin keinoin, sano o kirjoittaja, joka vierastaa kanttorien sijoittamista diakonaattinimikkeen alle.

Diakonaattikomitean mietintö on valmistunut. Siinä esitetään, että kirkon virka jakautuisi kolmeen: piispat-papit-diakonaatti. Diakonaattiin kuuluisivat diakonian, kanttorin ja kasvatuksen virat (nuorisotyönohjaajat, lapsityön johtavat virat, lehtorit ja lähetyssihteerit).

Komitea toteaa, että Uuden Testamentin kuvaama alkuvaihe on kuitenkin hyvin monimuotoinen. Sieltä ei voida löytää historiallisesti valmista virkajärjestelmää eikä dogmaattisesti kehitettyä oppia virasta. Kuitenkin päädytään ehdottamaan viran kolmijakoa: piispat-papit-diakonaatti.

Komitea ei kerro varhaisen kirkon muusikon virasta eikä erilaisista käytännöistä. Erityisesti kiinnittää huomiota, ettei laulajan ja lukijan viroista ole mietinnössä riviäkään. Kuitenkin ne ovat olleet keskeisiä kristillisessä kirkossa alusta alkaen ja periytyvät juutalaisesta traditiosta.

Historiallisten lähteiden valossa olisi ollut perustellumpaa valita nelijakoinen virkamalli: piispat-papit-laulajat-diakonit. Komitean olisi pitänyt selvittää kanttorin viran historiaa myös keskiajasta nykypäivään sekä idän että lännen kirkoissa. Sen sijaan komitea selvittää sivukaupalla diakonian viran vaiheita. Tuntuukin perin väkinäiseltä, kun komitea päätyy ymppäämään kanttoritkin kolmanteen virkaryhmään vähäisin perustein.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toki kanttoreille kuuluu palvelu ja rakkauden työ niin kuin kaikille kristityille, mutta olennaisinta kirkkomuusikon työssä on aina ollut soittaminen ja laulaminen, ts. sanan julistaminen musiikin keinoin.

Komitea pyysi Suomen Kanttori-urkuriliitolta lausunnon diakonaatista. Suuri enemmistö vastusti komitean ehdottamaa kolmijakoista virkamallia. Sen oli valmis hyväksymään vain 10 prosenttia vastaajista. Monia kanttoreita epäilyttää, että heidän toimenkuvaansa ollaan laajentamassa palvelutyön suuntaan, vaikka he palvelevat juuri musiikin keinoin. Kaikki olemme Kristuksen seuraajia kirkossa ja kukin hoitaa sitä tehtävää, johon on saanut koulutuksen ja johon hänellä on lahjoja.

Kolmijakoisen viran ulkopuolelle jäävät vielä monet ammattiryhmät: suntiot, kanslistit, talousjohtajat, tiedottajat, päiväkerhon ohjaajat, lähetyssaarnaajat jne. Eikö yhteinen pappeus sisällä oikeastaan kaikki kastetut kristityt?

Eiköhän jätetä tämä diakonaatti-seikkailu sikseen ja pitäydytään luterilaisen kirkon perinteeseen, jossa papit ovat pappeja, kanttorit kanttoreita ja diakonit diakoneja.

Heikki Poutanen
musiikin maisteri, kanttori