Lukijoilta

Pääkirjoitus 29.10.1997:
Paniikkireaktioita ja hysteriaa
maailman pörssimarkkinoilla

Kaakkois-Aasian maiden suurista taloudellisista vaikeuksista liikkeelle lähtenyt pörssilasku on kiertänyt jo useampaan kertaan maapallon talouspääkaupungit ja joka kierroksella lasku on entisestään syventynyt. Myös Helsingin pörssi joutui jo maanantaina rajuun sukelluskierteeseen, joka tiistaina alkoi muistuttaa romahdusta.

Kymmenen vuoden takaisen mustan maanantain kaltaiseen lähes 30 prosentin laskuun yhden vuorokauden aikana on vielä matkaa, mutta yksi pahimpia pörssin alamäkiä viime vuosilta on joka tapauksessa menossa.

Maailmanlaajuiset tapahtumat näkyvät herkästi myös Suomessa, jonka pörssi on nykyisin niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä selvästi Nokia-vetoinen. Nokian osakkeet ovat tulleet arvossaan kolisten alas New Yorkin pörssissä ja sama tahti on vallinnut Helsingissäkin.

Taustalla on sijoittajien pelko, että Kaukoidän maiden talousvaikeudet, valuutat ovat siellä devalvoituneet keskimäärin 30 prosenttia, näkyvät niin Nokian kuin muidenkin suurten elektroniikkateollisuuden jättiläisten aasialaisten tilausten tuntuvana supistumisena. Nokian viennistä kolmannes on suuntautunut Aasiaan. Osakkeenomistajat haluavat päästä eroon papereista, joiden omaisuusarvo on laskussa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Siitä, mistä on kysymys Helsingissäkin, antaa kuvan tosiasia, että pelkästään maanantain kuluessa pörssin 470,8 miljardin markan markkina-arvosta haihtui ilmaan 26,7 miljardia markkaa. Suomen oloissa se on paljon.

Tapahtumien kulku ei ole niinkään suomalaisten omissa käsissä kuin ulkomaalaisten sijoittajien, joilla on hallussaan noin puolet Helsingin pörssissä liikkuvista osakkeista. Tähän sijoittajajoukkoon heijastuvat herkästi tapahtumat maailmalla, kuten on nähty.

Viime vuosikymmenen lopun hulluina vuosina sijoituksia tehtiin paljon velkarahalla ja silloin pörssilaskun tullessa monet osakkeet alkoivat polttaa käsissä. Niistä pyrittiin ymmärrettävästi nopeasti ja hysteerisestikin eroon. Seurauksena oli entistä kovempi laskukierre.

Suomalaiset sijoittajat, jotka enimmäkseen ovat liikkeellä omalla rahallaan eivät välttämättä tunne tarvetta päästä eroon edes laskevasta Nokiasta. Heillä on aikaa ja varaa odottaa, että seuraava nousuaalto, joka epäilemättä taas tulee, korjaa tilanteen heidän edukseen.

Tämänkertaisen maailmanlaajuisen laskukierteen syntyminen on oikeastaan kaiken järjen vastainen. Maailman talousveturilla Yhdysvalloilla menee vielä jokseenkin hyvin. Korot ovat vakaita, kauppa kukoistaa ja työttömyys on vähenemässä. Saksakin on juuri kääntymässä nousuun. Japani ei kovin suuressa ahdingossa ole ollutkaan.

Myös Suomen talous on erinomaisessa kunnossa. Vienti vetää, inflaatio matalalla, korot vakiintuneet, työllisyys paranemassa, Emu-kunto vahvistumassa, yritysten tulosnäkymät hyvät ja tupo jo teon alla. Kuitenkin myös Helsingin pörssi on joutunut samaan kurimukseen kuin useimmat muutkin maailman pörssit. Ei kuitenkaan vielä katastrofin partaalle sijoittajienkaan näkökulmasta.

Pörssin laskukierteessä ei olekaan kysymys pelkästään talouden perusasioiden tilasta. Ne ovat vain osa kokonaisuudesta. Osakemarkkinoilla on aina suuri paino myös tulevaisuutta koskevilla odotuksilla, ja ne näyttävät olevan tällä hetkellä heikkenemässä. Siitä kielii hysteerinen ja paniikinomainen markkinavoimien jyllääminen maailmalla.