Lukijoilta

Elinkeinotoimenjohtaja Turkuun

Turku on luisumassa toiseen divisioonaan Suomen kaupunkien joukossa. Kärjessä keikkuvat Helsinki ympäristöineen, Tampere ja jopa Oulu ovat menossa lujaa Turun ohitse. Tämä kehitys on ollut havaittavissa jo usean vuoden ajan, joten mistään yllätyksestä ei voi olla enää kyse.

Professori Esko Antola valaisi samaa asiaa (TS 23.9.) tyrmäämällä ns. Turku-Pietari -gateway-hankkeen. Onhan selvää, että Turulle ei riitä enää se, että se toimisi läpikulkupaikkana Pietariin meneville lasteille. Tarvitaan myös jotain pysyvämpää toimintaa, jotta kehitys täällä Varsinais-Suomessa saataisiin taas nousuun.

Varsinais-Suomen asiaa ajavia järjestöjä on monia, mutta kun siellä taapertaa joko entisiä tai nykyisin sivuraiteelle pantuja kansanedustajia, tietää jokainen lopputuloksen. Turun kaupungin resurssit hoitaa isoja asioita ovat myös vaatimattomat ja usein sangen rajalliset. Liike-elämää tuntevia saati sitten osaavia virkamiehiä ei Turusta löydy. Esimerkkejä on valitettavan monia.

Tyypillisimmät viimeaikaiset limbot löytyvät parkkiluolista, tonttien myynnistä ja satamasta. Hyvänä esimerkkinä voidaan mainita se, että Turun keskustan kehittämistä hoitelee käytännössä valtion omistama Omaisuudenhoitoyhtiö Arsenal Oy ja sen yhtiön kiireistä ja tarpeista voi jokainen turkulainen vetää määrätyt johtopäätökset.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turku tarvitsee riuskan ja dynaamisen elinkeinotoimenjohtajan, jolle sälytetään valtaa ja vastuuta. Pienten intrigiryhmien kähmintä tulee lopettaa ja kaikki voimavarat keskittää tällaisen uuden johtajan taakse. Tällainen virka poikisi varmasti lukuisan määrän erilaisia talouselämän, kulttuurin, opetuksen ja jopa urheilun projekteja.

Turku sijaitsee Suomen viljavimman alueen keskellä, täällä on elintarvikealalla maailmanluokan osaamista. Yhteydet ovat hyvät esim. Tukholmaan. Itämeren ympärille muotoutuu lähivuosina yksi suurimmista kasvukeskuksista koko Euroopassa, jne.

Nyt on kyse innovaatiosta, joka tuntuu kadonneen kokonaan Turusta. Turku ei voi enää seisoa tumput suorina ja odottaa jotain ihmettä. Nyt täytyy toimia ja oikeiden ihmisten kautta ja avulla. Siihen velvoittavat jo pitkät perinteet.

Turkulainen m-42