Lukijoilta

Metsästys harrastus
muiden joukossa

Tenovuo halusi tietää, koska, ja millä tavoin on tutkittu suomalaisten suhtautuminen metsästykseen. Tutkimus on tehty 1994. Sen on tehnyt Suomen Gallup, ns. omnibustutkimuksena. Kyselyn kohteena on ollut 1001 kaikista kansalaispiireistä olevaa 15 vuotta täyttänyt suomalaista. Siinä metsästyksen harrastuksena hyväksyy 44 prosenttia, vastustaa 28 prosenttia, kantaa ei ottanut 27 prosenttia ja ehdottoman kielteisesti asiaan suhtautui yksi prosentti.

Tenovuo haluaa tavata metsästäjän joka ei myönnä metsästyksen olevan huvi, jos oikein ymmärsin. Joitakin pohjoisimman Lapin riekonpyytäjiä lukuunottamatta ei metsästyksellä ole tänä päivänä kenenkään taloudelle merkitystä, muuta kuin negatiivisessa mielessä. Sekin on tutkittu. Pari vuotta sitten oli metsästäjän harrastukseensa käyttämä rahamäärä tarkkaan laskien 2731 markkaa vuodessa.

Metsästys on harrastus, ja kaikkia harrastustoimia ihminen ymmärtääkseni tekee huvikseen. Siihen kuuluu saaliin saanti yhtä oleellisena osana kuin pilkkijälle kala, marjastajalle marjat, sienestäjälle sienet, luontokuvaajalle hyvä kuva, jne. Metsästäjän ei tarvitse hävetä olemassaoloaan, tuskin yksikään heistä väittää koiran, haulikon ja patruunoiden kanssa metsään lähtiessään menevänsä vain makkaraa nuotiolla paistamaan.

Pentti Kataja