Lukijoilta

Mihin unohtui perhepäivähoito

Uusi laki muutti yksityisen hoidon kunnallista halvemmaksi - iso otsikko Turun Sanomissa 27.8. On pakko ottaa kantaa asiaan, joka tuntuu vesittävän koko hyvän kunnallisen päivähoitosysteemimme. Lehtijutussa unohdettiin mainita perhepäivähoito kokonaan, vaikka se on varteenotettava vaihtoehto.

Nyt on peikkona se, ettei vaan tukiaisten huumassa ja halpuutta hakien unohdeta kokonaan laatua ja varmuutta. Ollaanko palaamassa entiseen aikaan, jolloin lapsia oli hoidossa missä sattui ja miten paljon sielu sieti. Hoidon turvaksi on nykyinen valvottu järjestelmämme kehitetty. Eikä kunnallinen hoito ole niin kallista kuin luullaan jos vähänkään mietitään mitä sillä rahalla saadaan.

Otetaan esimerkiksi kallein maksu 1000 markkaa kuussa. Siitä pitää ensin vähentää kulukorvaus, 20,70 markkaa per päivä, joka sisältää aamupalan, lounaan ja välipalan. Missä muualla voi syödä näin halvalla? Lisäksi kulukorvaus sisältää askartelutarvikkeet, lelut wc-paperit ja hoitajan asunnon kulumisen.

Jos hoitopäiviä on kuukaudessa 20 tulee kulukorvauksesta 414 markkaa ja kun sen vähentää tuhannesta markasta jää hoitomaksuksi enää vain 586 markkaa kuussa. Kahdeksan tunnin päiviin suhteutettuna tuntihinnaksi tulee alle neljä markkaa. Mitä sillä saa muualta? Ei ainakaan hellyyttä, hoivaa, huolenpitoa, kasvatusta, leikkiä, vastuuta lapsesta ja varmuutta. Kunnallisessa hoidossa tuo varmuutta sijaishoitojärjestelmä. Mitä jos yksityinen hoitaja sairastuu? Entä loma-ajat?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Perhepäivähoitajan palkka ei lähde 7015 markasta kuten päivähoitajan vaan nolla markasta. Jos esimerkiksi kesäloman jälkeen ei tulekaan hoitoon kuin kaksi lasta yhteen kuukauteen on se pois hoitajan omasta kukkarosta ja hänen on tultava toimeen puolen ryhmän palkalla. Ylitöistä emme myöskään saa prosenttikorvauksia kuten muut työläiset vaikka työpäivämme venähtää usein 12 tuntiin.

Ihmetyttääkin, miksi kaupunki on nyt valmis suuriin tukiaisiin kun penninkin korotuksista nousee haloo oman henkilöstön ollessa kyseessä. Eikö tuki-sanan pitäisi merkitä apua ahdingossa oleville eikä sitä, että varakkaat voivat hehkuttaa jäävänsä plussan puolelle hoitomaksuissa.

Emme halveksi yksityisiä hoitajia - moni meistäkin on sellaisena aloittanut. Systeemissä vaan on vika. Olisihan se järkevintä edelleenkin suunnata kaikki hoitotuet suoraan perheille. Näin annettaisiin mahdollisuus äideille, jotka haluaisivat ja jaksaisivat hoitaa lapsensa itse.

Entäs sitten kun huomataankin nykyisten tukien tulleen yhteiskunnalle liian kalliiksi ja päätetään leikata niitä tai lopettaa tuet kokonaan? Kuinkas sitten suu pannaan jos on jo ehditty romuttaa yhteiseksi parhaaksemme luodut kunnalliset järjestelmät?

Luottamusmies Eila Laaksonen
Turun kaupungin viranhaltijat
KTV ry:n osasto 36:n
perhepäivähoitajien
alaosaston hallitus