Lukijoilta

Pääkirjoitus: Hongkong ensi yönä:
pitkät jäähyväiset

Hongkongilaiset ovat kirjoittaneet nimiään vetoomukseen, joka tähtää demokraattisen perinnön s&au ml;ilyttämiseen vallanvaihdoksen jälkeenkin.
Hongkongilaiset ovat kirjoittaneet nimiään vetoomukseen, joka tähtää demokraattisen perinnön s&au ml;ilyttämiseen vallanvaihdoksen jälkeenkin.

Tikitys, joka päättyy ensi yönä, alkoi 1. heinäkuuta 1898: silloin Britannia vuokrasi Kiinalta Hongkongin. Sopimus Uusista territorioista on ollut voimassa 99 vuotta. Tänään Hongkong on vielä Britanniaa; huomenna alue kuuluu taas Kiinaan.

Kiinan hallintaan siirtyvän Hongkongin parlamentti päätti viikonvaihteessa viimeisen istuntonsa. Kun Hongkong tiistain vastaisena yönä siirtyy Britannialta Kiinalle, nykyisen 60-paikkaisen parlamentin tilalle astuu väliaikainen lainsäädäntöelin; tämänhetkisistä edustajista siinä jatkaa 33.

Kansainvälisellä yhteisöllä on hyvät syyt yhtyä vetoomukseen, jonka parlamenttiedustajat esittivät työnsä päätteeksi: he valoivat toivoa demokraattisen perinnön säilyttämiseen.

Niin ikään ulkoministeri Robin Cook vakuutti viikonvaihteessa, että hongkongilaisten vapauden vaaliminen säilyy Britannian velvollisuutena vallanvaihdoksen jälkeenkin. Cookin yhdysvaltalainen kollega Madeleine Albright sanoi puolestaan, että hänen maansa seuraa tarkasti kiinalaisten joukkojen sijoittamista Hongkongiin. Vietnamin-vierailullaan Albright totesi, että 4000 kiinalaissotilaan saapuminen kaupunkiin kielii paljon Kiinan suunnitelmista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Juuri näiden seikkojen tarkastelu - lainsäädäntöelimen toiminnan hahmottaminen ja sotilaiden läsnäolon tutkiminen - on avainasemassa Hongkongin tulevaisuutta arvioitaessa. Niistä riippuu myös se, miten Kiina lunastaa tulevan paikkansa kansainvälisessä yhteisössä.

Hongkongin uusi johtaja Tung Chee Hwa on rauhoitellut sotilaista syntynyttä kohua ja muistuttanut, että joukot eivät ryhdy mihinkään toimiin ilman hänen määräystään. Pekingin on nyt osoitettava, että nämä sanat pätevät myös käytännön teoissa.

Samalla Kiinan on pidettävä lupauksensa järjestää Hongkongissa uudet parlamenttivaalit vuoden kuluessa. Kylmään liiketalouteen kuuluu taas se, että ulkovalloilla on vauraassa Hongkongissa omia etujaan ajettavana.

Korruption ja sortovallan pelko sekä Tiananmenin aukion verilöylyn muistot kuuluvat niihin uhkakuviin, joita vastaan ovat nousseet sekä hongkongilaiset että alueen tulevaisuudesta huolta kantavat ulkomaalaiset. Vallanvaihdos ei saa johtaa hongkongilaisten saavuttaman vapauden kaventumiseen.

Pekingin johtajat ovat vuosikymmenestä toiseen vakuuttaneet, että Hongkong on erottamaton osa Kiinaa ja että Keskuksen valtakunta ei ole koskaan luopunut alueen omistuksesta. Kansainvälinen yhteisö seuraa nyt tarkkaan, millaisen Kiinan osana Hongkong suuntautuu uutta vuosituhatta kohti.