Naantalin kaupunki pyrkinyt vetäytymään
juhannusjuhlien järjestämisestä
Timo Saarniemen kirjoitukseen (TS 25.6.) Naantalin juhannuksesta esitämme selvennyksenä seuraavaa:
On totta, että Naantali on profiloitunut perhematkailukohteena erityisesti sen jälkeen kun Muumiperhe muutti tänne. Mutta Naantali on erityisen tunnettu myös kulttuurimatkailijan mekkana ja historianystävän kohteena. Naantalin Musiikkijuhlat pidettiin jo 18. kerran ja Naantali on ottanut vastaan turisteja yli 550 vuoden ajan - ensimmäiset turistit olivat 1400-luvun pyhiinvaeltajia birgittalaisluostariin. Birgittalaisuudesta on ammennettu edelleen - syksyllä on Birgitan eli hiljaisuuden päivät Naantalissa, matkailutoimiston kellarissa on viehättävä näyttely luostarin elämästä munkkien ja nunnien Naantalissa.
Naantali on hyvin monipuolinen matkailukohde - se, mitä näet riippuu siitä, mitä etsit. Timo Saarniemi näkyy etsineen epäkohtia, tosin hän hallitsee historiankin - niinkin kaukaa kuin kahdeksan vuoden takaa, jolloin Naantali tuli tunnetuksi satamamaksuista. Viimeiset seitsemän kesää Naantali on ollut yksi edullisimmista vierasvenesatamista 60 markan yöpymismaksullaan, joka kattaa kaikki veneessä olijat ja oikeuttaa palvelujen, muun muassa aamusaunan käyttöön.
Ukkopekan liikennöinti Naantalin leirintäalueen laituriin ei perustu todellakaan satamamaksujen säästämiseen, vaan siihen realiteettiin, että edestakainen matka Luonnonmaan ympäri Vanhan kaupungin rantaan kestää noin kuusi ja puoli tuntia. Risteily Kuparivuoren laituriin sujuu puolessa ajassa. Entisen yhden päivittäisen risteilyn sijaan Ukkopekka voi kyyditä Naantaliin kolme kertaa päivässä. Nyt on myös mahdollista tulla tänne aamulla tai päivällä ja palata Turkuun illansuussa. Tämän kaiken ovat matkustajat kokeneet erittäin positiivisena.
Leirintäalueen laiturilta on kävelymatkaa Vanhaan kaupunkiin Rakkaudenpolkua myöten vain 900 metriä; upeita maisemia Kuparivuorelta Naantalin aukolle, Kultarantaan ja näkymänä koko Armonlaakso. Tästä elämyksestä huolimatta on höyrylaivayhtiö sen lisäksi järjestänyt ilmaisen bussikuljetuksen laivan viereltä suoraan Vanhaan kaupunkiin. Samoin takaisin laivalle.
Juhannuksena leirintäalueen käytön moninkertaistuessa normaalista autoliikenne alueelle kiellettiin ja bussit jäivät odottamaan portin taakse, vain 100 metrin päähän laivalaiturista. Olemme keskustelleen bussinkuljettajien kanssa ja he vakuuttavat, että sekä aamu- että iltapäiväristeilyllä kaikki matkustajat löysivät bussin ilmoitetusta paikasta.
Päiväristeilyllä muutamat matkustajat ohjauksesta huolimatta eksyivät leirintäalueen vanhalle portille, joka todella on ollut jo vuosia kiinni. Pahoittelemme tätä, mutta kyseessä oli siis juhannuksesta johtuva erityisjärjestely.
Höyrylaivat ovat liikennöineet Turusta Naantaliin jo yli 150 vuotta - olemme kiitollisia, että Ukkopekka pitää yllä vanhaa perinnettä, joka on sinänsä jo ihan kulttuuriteko!
Ohjelman vähentäminen Naantalin juhannuksen vietosta on kaupungin kulttuuripoliittinen linjaus vuodelta 1993. Juhannuksen viettäjien lukumäärän katsottiin kasvaneen niin suureksi, että se rasitti kohtuuttomasti järjestyksen pitoa.
Toisaalta kaupunki pyrki vetäytymään järjestäjän roolistaan ja tilaisuuksien toteuttaminen haluttiin antaa yrityksille ja järjestöille. Vuosikymmenen alussa iskenyt talouslama verotti lisäksi kulttuuritoimen mahdollisuuksia palveluiden tuottamiseen.
Juhannustansseja ei Naantalin Kuparivuorella ole järjestetty enää viiden viimeisen vuoden aikana, mikä aktiiviselta Naantalin juhannusvieraalta Timo Saarniemeltä lie jäänyt huomaamatta. Yleisöä kokkotulilla Kuparivuorelle on kuitenkin kertynyt kiitettävästi ja omaehtoinen illanvietto erilaisissa tuttavapiireissä on sujunut rauhallisesti.
Marja Salkoranta
Naantalin kaupungin kulttuurisihteeri
Anne Niemi
Naantalin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja