Lukijoilta

Naantalin juhannus

Tapani on viettää juhannus Naantalissa. Tänä vuonna se oli yllättävän vaisu. Yleisöä oli tavallista vähemmän. Presidentin kokko oli yllättävän pieni, vaikka sen pitäisi olla valtakunnan ykköskokko. Kuparivuoren kokko oli suurempi.

Mutta entä Kuparivuoren pieni lava? Kovalevyt siinä kupruilevat, eikä mitään tanssiesitystä voinut lavalla tietenkään järjestää. Naantali oli toisen maailmansodan jälkeen juhannuksena ns. nuorisoseuratoiminnan keskuksia. Mihin ovat kadonneet kansantanssijat ja pelimannit? Lepsuileeko Naantalin kulttuurisihteeri?

Hiukan ennen puoltayötä rantasataman nurmikolla syntyi joukkotappelu pahannäköisine päähänpotkimisineen. Vieressäni ollut ohikulkija halusi hälyttää paikalle poliisit ja soitti hätänumeroon 112, josta vastattiin, etteivät he siinä numerossa hoida poliisiasioita ja annettiin nopeasti poliisin numero, jota soittaja ei tietenkään ehtinyt merkitä muistiin. Tappelu jatkui aikansa ja yksi uhri jäi makaamaan nurmikolle, kun vihdoin poliisipartio saapui paikalle.

Juhannuspäivänä matkustin Turusta höyrylaivalla Naantaliin, joka yllätyksekseni laski matkustajat maihin Naantalin leirintäalueen laituriin. Laivasta ilmoitettiin, että sadan metrin päässä odottaa bussi, joka veisi matkustajat vanhaan kaupunkiin. Bussia ei näkynyt ja matkustajat lähtivät kulkemaan kohti Naantalin keskustaa. Vastaan tuli leirintäalueen suljettu portti, jonka yli tai ali heidän oli mentävä. Säästääkö höyrylaivayhtiö satamamaksuissa, jotka Naantalissa ovat tunnetusti kalliit? Venelaiturit olivat veneitä vain puolillaan.

Onko Naantalin kaupunki laiminlyönyt kaiken muun kulttuuri- ja matkailutoiminnan, nyt kun sillä on Muumimaailma?

Timo Saarniemi
Turku