Lukijoilta

Lauttaliikenne
kangertelee

Taas on alkanut kesä ja vaaralliset ohitukset saaristotiellä lisääntyvät. Yksi ohituksia lisäävä seikka on lauttahenkilökunnan kykenemättömyys purkaa lautat siinä järjestyksessä kuin ne lastataan tai pikemminkin lastata siten, että ne pystyisi purkamaan oikeassa järjestyksessä.

Pahimpia ovat uudet isot lautat Paraisten ja Nauvon välillä. Voit olla jonossa aivan ensimmäisen kymmenen auton joukossa, mutta kun sinut summittaisesti ohjataan johonkin sivuriviin, joka sitten puretaankin viimeiseksi, olet kymmenien autojen päässä alkuperäisestä paikastasi. Ja kun aikataulut ovat kireät ja lauttojen tilakapasiteetti rajallinen, voi käydä niin, että et ehdikään tai jopa mahdu seuraaviin lauttoihin, jolloin odotuksesta saattaa tulla tunnin tai enemmänkin mittainen.

Välillä ei kukaan tule alas ohjaamaan autoja ulos lautalta. Tämä on sääntöjen vastaista; oli sää tai automäärä mikä tahansa, lautan kannella on oltava henkilö, joka ohjaa autot ulos lautalta. Kun lautta on lastattu summittaisesti ja kukaan ei ohjaa lautalta ulos, syntyy vaaratilanteita, kun jokainen haluaisi päästä omalla vuorollaan tien päälle.

Yksityistäminen olisi tässäkin asiassa varmasti paikallaan.

Järjestystä saaristotien liikenteeseen