Lukijoilta

Kompromissi ei ole
hyvä liikennesääntö

Vanha sääntö: Vasemmalta tuleva on velvollinen väistämään oikealta tulevaa, paitsi jos liikennemerkein on toisin määrätty.

Uusi sääntö: Vasemmalta tuleva on velvollinen väistämään oikealta tulevaa, paitsi jos oikealta tuleva on pyörätiellä ja vasemmalta tuleva ajoradalla, paitsi jos ajoradalla oleva kääntyy pyörätietä suoraan ajavan ajolinjan poikki, paitsi jos liikennemerkein on toisin määrätty.

Kyllä se vanha konsti on tässäkin parempi kuin pussillinen uusia poikkeusten poikkeuksia. Ehkä kaikkein ihmeellisintä on, että alunperin sääntömuutosta perusteltiin sillä, että oikealle kääntyvä autoilija ei näe takaoikealta tulevia pyöräilijöitä, mutta sääntömuutoksen tullessa voimaan siitä olikin poistettu juuri tämä tapaus. Hyvä niin, sillä ei pyöräilijän ole sen helpompi katsoa takaviistoon.

Ilmeisesti sitten kävi niin, että sääntömuutoksen tekemisestä tuli jonkinlainen arvovaltakysymys ja se olisi siksi vietävä läpi vaikka täysin erilaisena kuin oli suunniteltu. Kompromissi vain on liian monimutkainen ollakseen kenellekään hyvä liikennesääntö.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ja Turun Sanomissa esiintyneet puheet siitä, että sääntömuutos Turussa koskisi vain muutamia risteyksiä, on syytä lopettaa heti alkuunsa. Jos laskemaan ruvetaan, Turussa on varmasti satoja sellaisia.

Jos pyöräilijöille nyt oli pakko lisätä väistämisvelvollisuuksia, niin helpoimmin se olisi hoitunut laittamalla kärkikolmiot pyöräteille tarvittaviin paikkoihin. Vaihtoehtoisesti olisi voitu lisätä pyöräilijöistä kertovia varoitusmerkkejä autoilijoille. Nyt kun sääntömuutosta veivattiin suuntaan ja toiseen, tarvittiin kallis tiedotuskampanja (kuinkahan kallis?), että edes joku ymmärtäisi mistä on kysymys. Eikä se poista sitä tosiasiaa, että uusi sääntö on monimutkainen ja epäselvä.

Pyöräkaistojen perustaminen ajoradalle sen sijaan on hyvä uudistus. Jalankulkijan ja pyöräilijän välillä lienee suurempi nopeuserokin kuin autoilijan ja pyöräilijän taajamaliikenteessä. Muutenkin tulee vaikeuksia, kun jalankulkijat ja pyöräilijät käyttävät samoja liikenneväyliä, mutta noudattavat eri sääntöjä, toinen kun on ajoneuvo ja toinen ei.

Mikko Mäkitalo
Pyörällä pääsee -
polkupyöräilijät ry.