Lukijoilta

Nostan hattua
opiskelijoille

Korkeakouluopiskelijat ovat kiitettävästi tuoneet esille omaa taloudellista tilannettaan. Siihen voisi vielä lisätä, että keskiasteella opiskelevat saavat vain puolet siitä opintorahamäärästä, pienimmillään summa on noin 130 markkaa. Opintolainan osuudessa ei sitä vastoin ole kuin parin sadan markan eroja.

Koulumatkoihin ei saa ilmaislippuja, jos matka on alle kymmenen kilometriä. Ei opintoraha todella pitkälle riitä, jos esimerkiksi matkoihin menee jo 300 markkaa ja kirjat maksavat noin sata markkaa kappale + muut koulutarvikkeet. Alle 18-vuotiaan ei edellytetä vielä pakosta ottavan opintolainaa. Moni tuleekin keskiasteen kouluihin suoraan peruskoulusta, noin 16-vuotiaana.

Jos koulu sattuu olemaan täysin eri paikkakunnalla, kuten erikoisalojen koulut usein ovat, eikä opiskelija-asuntoja olisikaan riittävästi tarjolla, voi nuori joutua vuokraamaan asunnon ns. vapailta markkinoilta. Siitä tulee taas ylimääräistä kulua, koska alle 18-vuotias ei ole vielä oikeutettu kunnolla asumistukeenkaan, vanhempien tulot huomioidaan jne. Niin, että ei opiskelu mitään halpaa ole.

Se ero siinä myös on, että keskiasteen opiskelu on todella määräaikaista lukukausittain, sitä ei pysty venyttämään. Yhteistä molemmille opintomuodoille on se, että opintotuen ehto on opinnoissa menestyminen.

Nuorten opiskelupaikkojen haku ei kuulema odotuksista huolimatta ole kauheasti lisääntynyt. Ehkä aikuisopiskelijoiden rahoitustilanne on nykyisellään parempi?

Opiskelu silti kannattaa