Lukijoilta

Kuntien tuettava taas kotihoitoa

Viime maanantaina TS:ssä kirjoitettiin päivähoitolain laajennuksesta. Siitä sain kimmokkeen kirjoittaa aihetta sivuten. Viime aikoina on niin kovasti vaahdottu päivähoidon puolesta ja unohdettu, että on vielä meitäkin, jotka haluamme hoitaa lapsemme kotona.

Lehdissä näkee tutkimuksia, joiden mukaan päiväkotilapset ovat älykkäämpiä ja sosiaalisempia kuin kotona hoidetut. Sen sijaan kotihoidon positiivisia puolia valottavia juttuja näkee harvemmin. Samoin valtio ja kunnat ovat toimillaan - kotihoidon tuen supistukset, kunnallisten hoitolisien poistot - pakottaneet viemään lapset päivähoitoon, koska ei ole taloudellisesti mahdollista hoitaa lapsia kotona.

Itse olen ollut neljä vuotta kotona hoitamassa lapsiani (4- ja 2,5-vuotiaat ) ja teen sen mielelläni. Taloudellisesti se vain ei ole kovinkaan kannattavaa, sillä työttömän peruspäivärahakin on suurempi kuin saamani kotihoidon tuki. Kuukaudessa käteeni jää 2419 mk.

Ja kun syksyllä syntyy kolmas lapsemme, tulee äitiyspäivärahani olemaan 60 mk/arkipäivä, koska työtuloja ei viime vuoden verotuksessa ole ollut. Onneksi kotihoidon lisäosaa (=hoitolisä 1.8. alkaen) ja sisaruskorotusta maksetaan käsittääkseni edelleen myös äitiysrahakaudella, joten tuloni pysyvät suunnilleen ennallaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mainittakoon, että hoitaessani ensimmäistä lastani kotona sain kotihoidon tukea verojen jälkeen noin 2800 mk ja ensi vuonna, kun lapsia on kolme, tulen saamaan noin 2600 mk/kk. Mieheni tulot eivät ole kovin suuret (saamme lähes täyden lisäosan ), eivätkä ole paljoa muuttuneet kyseisellä aikavälillä, joten erot eivät johdu niistä. Onneksi on lapsilisät, joita meidän perheessä ei todellakaan kerry säästöön minnekään pankkitileille.

Kunnille kotihoito on huomattavasti edullisempaa kuin päivähoidon järjestäminen. Laman aikana kunnat lopettivat kuntakohtaisten lisien maksamisen, eikä niitä kuulu takaisin. Itse asun Raisiossa, kunnassa, jonka talous on koko laman ajan ollut ylijäämäinen. Nyt olisi kyllä korkea aika palauttaa Raisio-lisä kotihoidon tukeen ja siten kannustaa valitsemaan päivähoidon sijasta kotihoito.

Myös avoimia päiväkoteja saisi lisätä, sillä Raisiossa on vain yksi ja sekin kaukana keskustasta, jossa itsekin asun.

Samoin puistotätitoiminta pitäisi elvyttää. Raisiossa on tietääkseni vain yksi valvottu leikkipuisto, jossa on vuorollaan myös joku siellä käyvien lasten vanhemmista valvomassa lapsia.

Tarja Jokinen