Lukijoilta

Ei kuntien
pakkoliitoksille

Voiko selvemmin enää tuoda julki sitä, mihin demarijohtoinen hallitus pyrkii. Pääministeri Paavo Lipponen sanoi äskettäin suoraan, miksi hän ei voi sietää Suomen keskustaa. Pahinta keskustassa on hänestä, että keskustalla on liian monessa kunnassa valtuustossa poliittinen enemmistö.

Tämä on pahin jarru demarien pyrkimyksille polarisoida Suomen poliittinen kenttä. Toisin sanoen pyrkimyksenä on, että vain oikeisto ja vasemmisto olisivat suuria puolueita. Keskustaan lukeutuvat olisivat pieniä sirpalepuolueita, joilla ei olisi mitään sanomista maan asioissa.

Ei tosiaan ole ihme, jos pääministeri hermostuu. Olihan juuri lehdistössä ja sähköisissäkin viestimissä tieto siitä, että viimeksi tehdyssä gallupissa keskustan kannatus on ohittanut demarit. Niin kuin monasti on tullut sanotuksi: Kuka pelkää, se huutaa, nyt on pääministerillä syytä kyllä huutaa ja hän myös huutaa.

Koko lääniuudistuskin perustui yksinomaan siihen, että pitkällä tähtäyksellä päästään lopulta demarien tavoittelemaan tulokseen. Hallintoministeri Jouni Backmanilla on ihmeellinen kiire toiveensa toteuttamiseen. Lääniuudistus on jo päätetty, mutta ei vielä toteutettu, mutta silti ministeri ilmoittaa jo, että kuntia yhdistetään - ellei sovulla, niin sitten lailla. Kosken mietinnön mukaan valtioneuvosto voi suorittaa kuntien pakkoliitokset.

Varmaan ministerin pöytälaatikossa on jo valmiiksi piirretyt suunnitelmat pakkoliitoksista. Pahimmat keskustavoittoiset kunnat liitetään suuriin kaupunkikuntiin, joissa jo ennestään on keskustalla vähän valtaa. Näin saadaan paha kanto pois kaskesta.

Voidaanko tätä demarien suunnitelman toteuttamista enää estää? On mahdollisuuksia tai ei, niin mielestäni pitää yrittää. Meillä kaikilla on kansanedustajia, joiden puoleen voi kääntyä. Kyllä eduskunta vielä sentään on se paikka, missä Suomen asioista päätetään.

Heikki Niittymäki