Lukijoilta

Kolumni 31.5 1997, Aimo Massinen:
Reini, Vuori ja Tammi

Ostaisitko tältä mieheltä käytetyn auton? Se on klassinen kysymys, joka esitetään, kun halutaan mitata jonkun ihmisen rehellisyyttä, vaikutelmaa vilpittömyydestä tai vilpillisyydestä.

Jos kysymys kohdistettaisiin nyt virasta pidätettyyn pääjohtajaan Jukka Tammeen, useimpien vastaus olisi varmasti myönteinen. Kun katsoo Jukka Tammen hämmentynyttä olemusta, ei niin avuttoman näköistä miestä voi pahalla tahdollakaan pitää suurena roistona.

Tai sitten Tammi on aivan mainio näyttelijä.

Kolme korkeaa virkamiestä on noin puolen vuoden sisällä joutunut julkisuuden myrskynsilmään. Jorma Reinin, Eeva Vuoren ja Jukka Tammen tapaukset ovat erilaisia, mutta yhteistä niille kaikille on se, että kukin tahollaan menetti uskottavuuttaan hoitaa korkeaa virkaansa.

Jorma Reini törttöili yksityiselämässään. Hänet erotettiin valtakunnansovittelijan virasta.

Reini itse on tietysti ratkaisusta hyvin katkera. Varmaan osin syystäkin, koska kenelläkään ei ollut huomauttamista hänen työstään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuitenkin korkean virkamiehen edellytetään käyttäytyvän asemansa edellyttävällä tavalla myös yksityisasioissaan. Sitä paitsi jos katsoo Reinin karskia ja hieman luihua olemusta, häneltä harvempi ostaisi käytetyn auton.

Toisaalta suuri julkisuus on Reinin kohdalla ollut hyvin julmaa. Nimittäin jos hänen yöllisistä hölmöilyistään ei olisi nostettu mediassa suuria otsikoita, Reini istuisi virassaan tukevasti tänäkin päivänä.

Medialla on valtaa, varsinkin vaikutusvaltaa yhden ihmisen kohtaloon.

Korkeimman oikeuden jäsen Eeva Vuori joutui julkisuusmyllyyn epäiltynä veropetoksesta mökkikaupassa. Hän kuitenkin jatkaa korkeassa virassaan.

Vuorta vastaan ei nostettu edes syytettä, vaikka maallikon näkökulmasta todisteita ainakin vahvoille epäilyille oli enemmän kuin tarpeeksi.

Oikeuslaitoksen edustajille ei kukaan voi mitään - paitsi oikeuslaitos itse. Korkeimman oikeuden jäseniä ei erota presidentti, hallitus - eikä media.

Mutta Vuoren tapaus jäytää paitsi asianosaisen omaa terveyttä, myös koko oikeuslaitoksen uskottavuutta pitkään. Vuorelta ei voi edes kysyä, myisikö hän käytetyn autonsa, sillä hän lymyilee omassa norsunluutornissaan, tyystin poissa julkisuudesta.

Eeva Vuori ei uskalla katsoa totuutta suoraan silmiin. Hän haluaa mieluummin säilyttää asemansa ja elää loppuelämänsä yleisen halveksunnan alaisena.

KKO:n jäsenen asema on kaikkein herkin yhteiskunnallisen moraalin mittari. Vaikka mittari vapisee ja värisee, Vuori ei järky.

Verohallituksen virasta pidätetty pääjohtaja Jukka Tammi joutui epäilyksen alaiseksi virka-aseman väärinkäytöstä ja avunannosta törkeään veropetokseen.

Keskusrikospoliisi pidätti Tammen dramaattisesti kuulusteluja varten kuin kysymyksessä olisi ollut pakoon pyrkivä, vaarallinen murhamies. Miksiköhän? Poliisin ei Suomessa tarvitse selitellä tekojaan.

Helsingin Sanomien rikostoimittaja Harri Nykänen pani jo viime lokakuussa Tammen tuolin heilumaan, mutta poliisi ratkaisi käytöksellään hänen kohtalonsa lopullisesti. On vaikea uskoa, että Tammi voi palata virkaansa, vaikka hänet lopulta pitkän prosessin jälkeen todettaisiin syyttömäksikin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tammi on jo tuomittu mies. Silti poliisitutkinnassa ja mahdollisesti edessä olevassa oikeudenkäynnissä tulee ratkaistavaksi monta kinkkistä kysymystä. Esimerkiksi mitä korkea virkamies voi omistaa?

Saako verohallinnon edustaja antaa veroneuvontaa sukulaisilleen? Voiko verohallituksen pääjohtaja osallistua yrityksen hallintoon edes passiivisena jäsenenä?

Mikäli yrityksen operatiivinen johto syyllistyy rikokseen, ovatko myös muut omistajat ja yrityksen hallinnon edustajat automaattisesti syyllisiä?

Jos Jukka Tammi ei ole rikollinen, on hän on ollut ainakin naivi, hyväuskoinen hölmö, mikä on Suomessa vielä pahempaa. Miksi hän ei viimeistään pääjohtajaksi tullessaan luopunut Nostokonepalvelun osakkeista?

Meillä kiusallinen omaisuus on tapana myydä vaimolle ja lapsille. Ja sen jälkeen ollaan puhtaan kaulan kanssa kuin pulmuset ikään. Mutta pahaksi onneksi Tammen Tytti-vaimokin sattuu olemaan veroviranomainen...

Kirjoittaja on Turun Sanomain päätoimittaja.