Lukijoilta

Rasismi-keskustelu tarpeen edelleen

Yleisönosastoissa on jälleen virinnyt keskustelua pakolaisista ja rasismista (TS 18.5. ja 25.5.), se onkin hyvä sillä keskustelua tarvitaan edelleenkin. Eräs nimimerkki oli varma, että vain Suomessa oleilevat tummaihoiset ihmiset kokevat kohdallaan rasismia.

Muistan hyvin vaimoni kanssa tekemämme lomamatkan v. -88 Pohjois-Afrikkaan. Emme ole ikinä, ennen matkaamme tahi sen jälkeenkään, kokeneet vastaavaa, räikeän rasistista ja alentavaa kohtelua paikallisen valtaväestön taholta. Vaimoni sai osakseen törkeitä, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavia ehdotuksia, usein hänelle ei edes puhuttu (rautatieaseman virkailija) koska hän oli valkoihoinen nainen. Minä sain osakseni rotuuni kohdistuvia pilkallisia ivahuutoja.

Ja kuitenkaan me emme olleet saapuneet Afrikkaan loiseläjiksi, heidän yhteiskuntansa varoin elätettäviksi joutenolijoiksi. Me olimme itse kustantamallamme lomamatkalla heidän maassaan. Tosin mekin yritimme istua paikallisissa katukahviloissa, kuten niin monet meidän holhousyhteiskuntamme hyväksikäyttäjät Suomessa tekevät. Mutta omakustanteinen istuskelumme päättyi niin usein paikallisten huuteluun ja häiritsevään käytökseen, jopa päällemme syljeskelyyn.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eräs kirjoittaja esitti suurimpana huolenaiheenaan pakolaisten syrjäytymisen yhteiskunnassamme. Perusteena oli heidän vaikeutensa saada työtä ja opiskelupaikkoja. Hellanlettas sentään! Onko pakolaisen syrjäytyminen jotenkin erilaista syrjäytymistä kuin lähes 600000 suomalaisen syrjäytyminen työelämästä?

Yhteiskunnallamme ei ole varaa auttaa Venäjällä kidnapattua suomalaista saamaan omaisuuttaan takaisin. Eikä hakea suomalaista tyttölasta Afrikasta kotiin, biologisen äitinsä luokse. Mutta kuitenkin meidän pitäisi voida osoittaa varoja maahamme turvapaikan hakijan statuksella saapuneille ulkomaalaisille, jotta he eivät syrjäytyisi? Maassamme on yksi maailman hienostuneimmista sosiaaliturvajärjestelmistä. Olen aina luullut että se on luotu, suomalaisten veronmaksajien varoin, suomalaisille veronmaksajille. Olen ilmeisesti ollut täysin väärässä.

Esa Ajanti
perheenisä Turusta