Lukijoilta

Eiköhän oltaisi
omin rahoin

Suomen pitäisi hieman alkaa jarrutella EU-innostuksessa Ruotsin tapaan. Nykyinen EU kauppaliittona sopii meille hyvin, mutta Euroopan yhteiseen rahaan liittyminen ei sovi, koska devalvaatiot ovat maallemme välttämättömiä. Mikään ei tässä suhteessa ole muuttunut.

Elämme nyt nousukautta, joka saatiin aikaan päästämällä markka kellumaan, jolloin se devalvoitui noin 30 prosenttia. Tästä kellutuspäätöksestä ei ole monta vuotta. Missä olisimme nyt ellei kellutusdevalvaatioon olisi ollut mahdollisuutta?

Metsät kasvavat Suomessa hyvin, metsäteollisuus on vahva ja siihen liittyy vuosikymmenten saatossa kertynyttä tietotaitoa. Metsäteollisuuden vienti on, vaikka se nykyään usein unohdetaan, erittäin puhdasta tuloa, siihen ei tarvita tuontiraaka-aineita eikä tuontikoneita.

Aina voidaan vähätellä, että vain Englanti, Ruotsi ja Tanska aikovat jäädä yhteisvaluutan ulkopuolelle. Vienti näihin maihin on kuitenkin noin neljännes koko Suomen viennistä. Toisaalta Suomen vienti Venäjälle ja Baltiaan on lähipiirissämme hyvässä kasvussa eikä toki pidä unohtaa paljon puhuttua Kaukoitää ja muuta maailmaa. On turha viennin takia sitoa Suomen valuuttaa.

Euroopan unioni on myös itseään ruokkiva järjestelmä byrokratioineen. Sen parissa työskentelee kuukausipalkkalaisia, jotka työkseen suunnittelevat meille uutta yhteistä yhteisen rahan jälkeen. Yhteinen veropolitiikka lienee seuraava vaihe, yhteinen alkoholipolitiikka on jo näkyvissä. Pelkästään se pudottaa valtion verotuloja monilla miljardeilla.

Saksat, Ranskat ja Belgiat yhdistelköön rahojaan, mutta asukasluvultaan pienen Suomen painoarvo näissä piireissä on niin pieni, että elellään täällä mieluummin metsäsuomalaisina ja säilytetään itsenäinen toimintavapaus. Tapana on irviä, että Suomi matkii Ruotsia, mutta tässä asiassa se ei olisi ollenkaan hullumpi ajatus.

Markku Tuuna
Lieto