Lukijoilta

Kallioita ei saa louhia turhaan

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Mikäli kaikki se jätekivi mikä on louhittu moottoritien tieltä murskattaisiin sepeliksi, valmista tietä ; tulisi Turusta Pietariin saakka, huomauttaa kirjoittaja.
TS/Ari-Matti Ruuska
Mikäli kaikki se jätekivi mikä on louhittu moottoritien tieltä murskattaisiin sepeliksi, valmista tietä ; tulisi Turusta Pietariin saakka, huomauttaa kirjoittaja.

Miksi ei käytetä kaikkea jätekiveä hyödyksi, jota tulee kallioiden louhimisesta maanteitä tehdessä? Esimerkiksi, kun moottoritietä rakennettiin Kaarinan alueella, niin on ajettu metsään suuret määrät kivenlohkareita, jotka olisi voitu murskata sepeliksi.

Samoin on laita monissa suurissa kalliolouhimoissa kuten Taivassalossa, Vehmaalla ja Paraisilla. Niissä on melkein pilviin yltävät kivivuoret vailla tarkoitusta. Kun käytettäisiin sekin kivimäärä sepelin murskaukseen ja tehtäisiin maantietä, niin tulisi valmista tietä Turusta Pietariin saakka! Kuljetuskustannuksia ehkä tulisi vähän runsaammin, mutta tulisi myös töitä kuorma-autoilijoille.

On väärä tapa säästää tuhoamalla turhaan kaunista Suomen luontoa ja kalliomaisemia.

Eipä ole kaunista katseltavaa tuolla Urusvuoren takanakaan. Lähellä Tampereen rataa olevassa metsässä on auki revitty kallioinen metsä sekä ohikulkutien varressa oleva Lohjan louhosalue. Kohta meillä ei ole enää ehjää kalliota missään tätä peliä jatkaen.

Ottakaa kantaa vihreät luontoystävät ja estäkää ajoissa tällainen luonnon tuhoaminen ennen kuin se on aivan liian myöhäistä.

Kaikkein hulluinta kaupankäyntiä oli, kun Suomen kallioita aiottiin myydä Ruotsille autolautta Estonian peittämiseksi. Se olisi ollut aivan mieletöntä luonnon tuhoamista: louhia meidän kallioitamme mereen. Jos ruotsalaiset ovat niin tonttuja, että peittävät laivahylyn, niin louhikoot omat kallionsa mereen, mutta ei meidän Suomeamme myydä mistään hinnasta Ruotsille.

Ottakaa hyvät Suomen hallitusmiehet ja Vihreä liitto tämä asiaksenne, että ei turhaan louhita meidän rakasta maatamme ja kallioitamme pilalle.

Vuorten ystävä