Lukijoilta

Kaikkien vanhempien
syyllistäminen väärin

Viime maanantain TS:ssa oli pitkä artikkeli siitä, miten väärinkäytökset torpedoivat päivähoitolain uudistusta. Väärinkäytökseksi leimattiin se, että työttömät äitiyslomalaiset tai hoitovapaalla olevat kiikuttavat lapsensa kunnalliseen hoitopaikkaan. Marjaana Koskisen (sd) mukaan työttömät vievät kaljakassit kilisten itsekkäästi lapsensa hoitoon koko päiväksi.

Varmasti esiintyy sitäkin, että kasvatusvastuuta sysätään yhteiskunnalle ja lapsia viedään hoitoon oman kaljoittelun vuoksi, mutta artikkelissa syyllistettiin liikaa kaikkia vanhempia. Myöskään kaikki työttömät eivät suinkaan ole kaljakassiporukkaa tahi äitiyslomalla kuopusta kotona hoitavat äidit laiskimuksia, jotka vievät sisaruksen hoitoon saadakseen keskittyä vauvaan.

Itse taidan siis olla varsinainen väärinkäyttäjä, kun syyllistyn siihen, että vien isosiskon kymmenenä päivänä kuukaudessa hoitoon saadakseni laiskotella pikkuveljen seurassa. Olen kuitenkin tehnyt kolme uutta veronmaksajaa ja katson, että itsekin veroja maksaneena olen oikeutettu saamaan siskolle hoitopaikan noiksi päiviksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

On myös turha luulla, että sysään kasvatusvastuuta yhteiskunnalle. En edes usko päiväkotien kykyyn nykyisillä resursseilla kovinkaan syvällisesti paneutua kasvatukseen. Eli kasvatusta sisarukset kyllä saavat kotonakin ja varmasti tilaisuuksia kokea mustasukkaisuuttakin vauvasta, artikkelissa väitettiin näiden tunteiden kokemisenkin jäävän pois hoidon vuoksi.

Oma, kohta kolmevuotias lapseni kyllä nauttii välillä siitäkin, että pääsee hoitopaikkaan, jossa on kavereita, saa laulaa ja leikkiä, oppia tulemaan toimeen muiden pienten ihmisten ja suurtenkin kanssa. Noina päivinä voin itse päästä kauppa- ym. asioille vain yhden vauvan kanssa - näin itsekkäästi ajatellen.

En usko, että työttömien ja äitiyslomalaisten lasten päivähoitopaikat lopettamalla pystyttäisiin säästämään veromarkkoja tahi vähentämään sosiaalisia ongelmia. Ongelmien purku tulisi aloittaa toisesta päästä. Kaikkien vanhempien syyllistäminen päivähoitopaikkojen käytöstä on väärin. Ongelmaperheiden kohdalla tulisi panostaa vanhemmuuden tukemiseen ja sosiaalisten ongelmien vähentämiseen yhteistyössä yhteiskunnan - päiväkodin kanssa.

Kasvatusvastuuta pakenevat alkoholinongelmaiset perheet eivät varmasti hyödy siitä, että päivähoitopaikka lapsilta evätään.

Johanna Kaukoranta