Lukijoilta

Turkulaisen kirurgian juhlahetki

Matti Paavola<br />Turun uusi kirurginen sairaala on kirjoittajan mukaan edistysaskel julkisessa terveydenhuollossa. Se on hämmästytt&au ml;vä saavutus, kun julkistaloudelliset yhteisöt painivat taloudellisissa vaikeuksissa.
Matti Paavola
Turun uusi kirurginen sairaala on kirjoittajan mukaan edistysaskel julkisessa terveydenhuollossa. Se on hämmästytt&au ml;vä saavutus, kun julkistaloudelliset yhteisöt painivat taloudellisissa vaikeuksissa.

Entinen työnantajani on ollut juhlatuulella tänä keväänä. Kymmenkunta vuotta suunnitelmissa ollut Turun kaupungin kirurginen sairaala on vihdoinkin valmistunut. Kun uutta rakennusta katselee Sepänkadun suunnasta, tulee mieleen pelkästään ylistäviä laatusanoja: komea, mahtava ja tyylikäs. Suomen liput ovat ylväästi liehuneet uuden sairaalan pääsisäänkäynnin edustalla kuin julistaen isäntänsä taitavuutta ja voimallisuutta.

Meikäläinen, joka on elämäntyönsä tehnyt sosiaali- ja terveydenhuollon palveluksessa, iloitsee julkisen terveydenhuollon edistysaskelista. Näinä aikoina, jolloin lähes kaikki julkisoikeudelliset yhteisöt painivat taloudellisissa vaikeuksissa, voidaan uutta sairaalaa pitää hämmästyttävänä saavutuksena. Mutta tässä asiassa voi olla toinenkin puolensa. Johtaako uuden sairaalan käynnistäminen entistä kireämpiin säästötoimiin muussa terveydenhuollossa?

Runsaan sadan vuoden aikana ihmisen elämänkaari on länsimaissa pidentynyt huomattavasti. Tämä on osittain elintason nousun ansiota. Erityisesti lääketiede on onnistunut antamaan monille lisää vuosia elämään ja myöskin lisää laadukasta elämää vuosiin. Tässä yhteydessä on todettava, että kirurgialla on ollut tärkeä osansa laadukkaan elämän pidentämisessä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuitenkin haluan henkilökohtaisesti turkulaisen kirurgian juhlahetkenäkin painottaa ennakolta ehkäisevän terveydenhuollon merkitystä. Jos voimme esimerkiksi ehkäistä luukadon aiheuttamaa nivelkulumaa elämäntapa- ja ravitsemusneuvonnan tai ehkäisevän lääkityksen avulla, pidän tätä inhimillisesti oikeampana hoitomuotona kuin tekonivelen asentamista. Ehkäisevän hoidon avullahan me vapautamme kirurgit toimimaan enemmän sellaisten potilaiden hyväksi, joita vain kirurgia pystyy auttamaan.

Ihmisen elämänkaari on rajallinen. Harva kansalainen saavuttaa sadan vuoden iän. Tulevaisuuden lääketiede saattaa ehkä antaa ihmiselle lisää elinaikaa jonkun vuosikymmenen. Mutta tulevaisuudenkin ihmisen elämä on määrämittainen. Toisaalta tämän asian tiimoilta herää vakava kysymys. Mikä on ihmisyhteisön kannalta tarkoituksenmukaista? Syntyy ilmeistä ristiriitaa yhteisön ja yksilön etujen kesken. Tulevaisuudenkin taloudelliset resurssit ovat rajallisia.

Kansakunnan elämänkaari on tuhansien vuosien pituinen. Ihmisyksilön elämänkaareen verrattuna kansakunnan elämänkaari on äärettömän pitkä. Tämän elämänkaaren voima on aina nuorten käsissä. Kansakunnan elämän syke on nuorissa lapsirikkaissa perheissä. Kansakunnan terveys on sen lapsissa. Lapset takaavat kansakunnan elämänkaaren pituuden.

Yhteiskunnan velvollisuus on pitää huolta omasta tulevaisuudestaan. Yhteiskunnan resursseja ei saisi missään tapauksessa vähentää siten, että kansakunnan elämänkaari heikkenee. Yhteiskunnallisen terveydenhuollon tärkein tehtävä on pitää huolta kansakunnan terveydestä.

Matti Paavola
Kirjoittaja on Turun kaupungin terveydenhuollon eläkkeellä oleva hallintopäällikkö.