Kirje Venäjältä: Putinin Ukraina-sota tiivisti naapurien rivit – Valko-Venäjäkin katselee nyt länteen diktaattorin johdolla

Tunnettu venäläinen kirjailija ja toisinajattelija Viktor Jerofejev kirjoittaa lukijoillemme kokemuksistaan nyky-Venäjän muutosten keskellä. Valko-Venäjällä käydessään Jerofejev huomasi, että Minskin nuoria kauhistuttaa ajatus Putinista myös heidän johtajanaan. Jerofejevin kirjeen Moskovasta julkaisee Lännen Media.

Tatyana Zenkovich
Valko-Venäjän kestopresidentti Aljaksandr Lukashenka on alkanut kevyesti valkovenäläistää maataan. Suhteita länteen lämmitti Itävallan liittokanslerin Sebastian Kurzin (vas.) vierailu Minskiin, kun uusi muistomerkki natsien keskitysleirin uhreille avattiin lähellä Trostenetsin kylää.
Valko-Venäjän kestopresidentti Aljaksandr Lukashenka on alkanut kevyesti valkovenäläistää maataan. Suhteita länteen lämmitti Itävallan liittokanslerin Sebastian Kurzin (vas.) vierailu Minskiin, kun uusi muistomerkki natsien keskitysleirin uhreille avattiin lähellä Trostenetsin kylää.

Puheenvuoro

Viktor Jerofejev

Valko-Venäjän ja Venäjän vastakkainasettelu on kärjistymässä. Tiedossa on suurta meteliä ja keskinäisiä syytöksiä.

Krimin kaappaaminen ja sota Donbassilla saivat läheisimmät naapurit ja liittolaiset vieraantumaan Venäjästä, mitä se alussa saattoi tuskin aavistaakaan. Naapurit pelästyivät, mutta eivät alistuneet – päinvastoin.

Presidentti Vladimir Putin on ennen kaikkea vahvistanut Ukrainan kansallista identiteettiä, joka ennen Krimiä oli joiltakin osin epämääräinen. Hänelle voitaisiin nyt pystyttää Kiovaan muistomerkki marmorista, ellei hänen kontollaan olisi yli 10 000 Donbassin sodassa kaatunutta uhria ja suuri joukko pakolaisia.

Myös Valko-Venäjän poliittinen ilmapiiri on muutoksen tilassa.

Venäjän länsinaapuri Valko-Venäjä on herännyt. Viime aikoihin saakka se on nukkunut diktatuurin syvää unta. Kääntyillessään unessa se litisti opposition, tietoisesti ja alitajuisesti, kuten nukkuva keho vastustaa kaikkea mikä häiritsee sen unta.

Valko-Venäjän herääminen ei merkitse, että se on heittänyt diktatuurin niskastaan. Mutta diktatuuri on selvästikin muuttanut muotoaan. Se on meikannut itsensä kevyesti kansallisiin sävyihin, suorittanut pehmeän valkovenäläistämisen.

Tätä se ei tehnyt siksi, että sillä olisivat asiat hyvin. Kestojohtaja Aljaksandr Lukašenkan diktatuuri on arvannut, että siltä ollaan viemässä valta ja vallan myötä napataan koko maa. Eikä tätä ole junailemassa kukaan muu kuin sen paras ystävä, itänaapuri, Venäjä.

En siis päätynyt kirjallisuusfestivaalille Valko-Venäjän Minskiin sattumalta. Eikä ole sattuma, että äskettäin perustettua sensuurista vapaata Pramova-festivaalia ("Lausunto") vietetään vasta toista kertaa. Oktjabrskaja-kadulla keskustellaan entisen tehtaan tiloissa historiasta, lausutaan runoja, arvioidaan proosaa. Olin mukana kansainvälisessä paneelissa ”Kirjallisuus ja valta”. Meidän lakeuksillamme tämä on aina sähköistävä aihe.

Intellektuelli Minsk tuntee myötätuntoa poliittista oppositiota kohtaan. Voi jopa sanoa, että valkovenäläisen opposition vaikutus ulottuu yhteiskuntaan laajalti, mitä Venäjästä ei voi sanoa. Venäjällä on paljon tyytymättömiä, pääasiassa köyhyyteen ja viranomaisten mielivaltaan, mutta protestin suunta ei ole lopullisesti määrittynyt: protestoivia heittelee milloin vasemmalle, milloin oikealle.

Pramovan poliittisesta avoimuudesta päätellen Minskin nuori älymystö iloitsee vapauden lisääntymisestä – jo mahdollisuudesta keskusteluun itsessään.

Vaara Venäjän taholta on luonteeltaan moniulotteinen, mutta historiallisesti se perustuu venäläiseen ylemmyyskompleksiin suhteessa Valko-Venäjään. On olemassa tietty piintynyt käsitys valkovenäläisestä talonpojasta, lähes kolhoosilaisesta, joka viiksiään imeskellen istuttaa kaalia ja multaa perunaa. Vastaavasti hänen johtajansa on entinen kolhoosin puheenjohtaja Lukašenka. Kielteinen klisee valkovenäläisestä vahvistaa osaltaan ajatusta, että venäläisen pikkuveljenä hän vain hyötyy, jos suuri Venäjä ottaa hänet hoiviinsa.

Tänäänkin hänet yhdistää tähän Venäjän ja Valko-Venäjän vuosia sitten solmima ”liittovaltio”, vaikka kyseisen valtion muuttujat ovat aivan levällään.

Jos Venäjä nielaisisi Valko-Venäjän, se ei itse Venäjällä, varsinkaan syrjäseuduilla herättäisi erityisiä tunnemyrskyjä, ja venäläiset vain ilahtuisivat Venäjän rajojen siirtymisestä lähemmäs Eurooppaa. Toisaalta myös puolalaiset katsovat valkovenäläisiä vähän alentuvasti. Heillekin nämä ovat osaksi maalaisia, joihin pitää iskostaa eurooppalaiset käyttäytymissäännöt. Lännelle ei Valko-Venäjän lähentäminen Eurooppaan merkitse sen ottamista mukaan, vaan pikemminkin sen tekemistä puskurivyöhykkeeksi.

Valkovenäläinen älymystö, sikäli kun ymmärsin festivaalilla, ei hyväksy näistä lähestymistavoista kumpaakaan. Se on ensi sijassa huolissaan siitä, että Venäjä voi nielaista maan sisäpoliittisten laskelmiensa takia. Putinilta päättyy vuonna 2024 taas kaksi valtakautta eikä hän perustuslain mukaan voi olla ehdolla presidentinvaaleissa. Kaikki ovat varmoja, että hän haluaa yhä jatkaa valtaistuimella, ikuisesti yhdessä hänelle uskollisen eliitin kanssa, ja ajatus ryhtymisestä Venäjän ja Valko-Venäjän liittovaltion johtajaksi näyttää varsin lupaavalta. Ei tarvitse valloittaa ketään, vain liittyä yhteen.

Valko-Venäjän valistuneelle luokalle tämä ei olisi ollenkaan yksinkertaista. Ei vain Lukašenka itse menettäisi Anschlussissa valtaansa, vaan koko Valko-Venäjä sulautuisi Venäjään yhtenä tai muutamana kuvernementtina.

Siksi ajatusta maan kevyestä valkovenäläistämisestä on Minskissä tuettu ylhäältä ja jopa levitetty yhteiskuntaan. Tämä on aiheuttanut yhteiskunnassa hankaluuksia suhteessa valtaan. Lukašenkasta on tullut Valko-Venäjän itsenäisyyden ainoa luotettava takuumies.

Olennaista ei ole, mikä on saanut hänet ryhtymään takuumiehen tehtävään: rakkaus isänmaahan vai sittenkin itseensä ja perheeseensä, joka tulee jatkamaan hänen linjaansa, tai kenties sekä että. Joka tapauksessa Lukašenkalla on kokemusta hankalista neuvotteluista Putinin kanssa, kaveeraamisesta hänen kanssaan ja pottuilemisesta hänelle, kieltäytymisestä ja myöntymisestä erinäisiin kysymyksiin.

Tietysti Putin kykenee Krimin jälkeen odottamattomiin tempauksiin. Häntä ei edes Lukašenka pysty estämään tunkeutumasta Puolan rajoille, mutta jos niin tapahtuu, Putinin on tehtävä se mahdollisimman pikaisesti, koska Valko-Venäjä on lohkeamassa irti ja ajautumassa kuin jäälautta yhä kauemmas Venäjästä.

Nykyinen Valko-Venäjä on hyvin siisti, ahkera maa, joka ei tunnu lähihistoriaan eksyneeltä paikalta. Pellot ovat hoidettuja, valtatiet hyvässä kunnossa. Uudet tuttavani festivaalilta jopa vitsailevat, että Minsk on liian puhdas. Tämä puhtaus tuo mieleen puhdistuksen.

Minskin keskusta edustaa stalinilaista sodanjälkeistä arkkitehtuuria, mutta nostalgiaa Stalinia kohtaan en Valko-Venäjällä nähnyt. Venäläinen kirjallisuus tunnetaan siellä hyvin, yksityiskohtaisesti kuin oma kirjallisuus, mutta valkovenäläisten historioitsijoiden näkökulmasta me kuulumme eri sivilisaatioihin.

Valkovenäläiset vakuuttavat, että heidän oma valtionsa on Liettuan suuriruhtinaskunta – keskiaikainen valtio, joka ulottui mahtavimpina vuosinaan Itämereltä Mustallemerelle. Kun kysyin, miten suhtautua siihen, että vielä äskettäin te piditte itseänne aitoina slaaveina, minulle vastattiin, että tämä ajatus on vanhentunut ja nyttemmin valkovenäläisillä ja liettualaisilla on tosiasiallisesti yhteinen historia. Tämän osoitukseksi minut vietiin galleriaan kaupungin keskustassa. Se avattiin varta vasten sunnuntaipäivänä, että päästiin esittelemään minulle maantieteellisten karttojen paraatia: saksalaisten, ranskalaisten, puolalaisten... Niistä saattoi nähdä aikoinaan unioniin Puolan kanssa yhdistyneen suuriruhtinaskunnan alueellisen mahtavuuden.

Tämä ruhtinaskunta oli piikki lihassa neuvostohistorioitsijoille, jotka parjasivat sitä kaikin tavoin. Vasta perestroikan jälkeen venäläiset opiskelijat saivat ensi kerran tietää, että ruhtinaskunta oli ollut eurooppalainen vaihtoehto venäläiselle väestölle, joka asui siellä, sen itäosissa, ja puhui venäjää. Muuten, Putinin kauden uusi venäläinen nationalismi on jälleen pannut tämän aiheen kieltoon.

Tärkein erikoispiirre, joka erottaa ruhtinaskunnan imperiaalisesta Venäjästä, kuten minulle tähdennettiin festivaalilla, oli se, että heillä oli renessanssi (jota Venäjällä ei todellakaan ollut). Lisäksi Eurooppa merkitsee goottilaista arkkitehtuuria, ja heillä on omaa gotiikkaa. Niinpä ”maalainen” Valko-Venäjä kiistelee imperiaalisen Venäjän kanssa… Mutta hetkinen, kun te yhdistyitte Puolan kanssa ja Puola ”tuputti” teille katolilaisuuden, niin venäläiset kieltäytyivät suhteista ruhtinaskuntaan. Tähän vastattiin jotenkin, että tämä on neuvostoliittolaisten ja venäläisten tiedemiesten vääristelyä, että Valko-Venäjällä on niin katolilaisia, ortodokseja kuin uniaattejakin. Kaikkiaan on aina vallinnut uskonnollinen suvaitsevaisuus.

En halua mennä historiallisten ajatusrakennelmien yksityiskohtiin.

Haluan sanoa, että Valko-Venäjä etääntyy poispäin, sivilisaatioon, joka on sille historiallisesti läheisempi. Uudet ystäväni kertoivat itse minulle, että Krimin jälkeen 2014 väestö jakautui kahtia: yhdet tukivat Krimin kaappaamista, toiset kirosivat Putinia. Monessa perheessä tapahtui välirikko, ja vasta nyt se on lientynyt vähän. Venäjällä tilastot ovat toiset: venäläisten ylivoimainen enemmistö kannattaa Krimin anastusta.

Mitä tulee valtiollisiin elimiin, jotka haluaisivat yhdistyä Venäjään, ystäväni väittävät, että niissä osapuilleen 70 prosenttia tukisi halukkaasti Anschlussia. Nuoriso on toista.

Festivaalilla nuoriso toi mieleeni Puolan niin ulkoisesti (vaatetus: ei kallis, mutta tyylikäs) kuin katsomuksiltaan. Nuoriso puhuu valkovenäjää ja englantia, samoin venäjää – sujuvasti. Se on valmis opiskelemaan Euroopassa, mutta tämä ei merkitse, että se jäisi sinne kokonaan ja ainiaaksi. Päinvastoin, eräät toisinajattelija-kirjailijat ovat muuttaneet Euroopasta Valko-Venäjälle – Lukašenkan suojasää tekee maan houkuttelevammaksi.

Välistä valta toimii yhtä kaikki törkeästi. Silmieni edessä alkoivat puskutraktorit kaivaa maasta ja ajaa kasoihin omatekoisia muistoristejä Minskin kehätien varrella Kurapatyn metsässä, missä on kymmenien tuhansien Stalinin suuren terrorin uhrien salainen hautapaikka. Se kaikki näytti hirveältä.

Älymystö selitti minulle, että Lukašenka haluaa pystyttää tälle paikalle graniittisen muistomerkin, ja metsästä itsestään on tullut poliittisen opposition esiintymislava, mikä ei luonnollisestikaan käy ”Ukolle”.

Aurinkoisena huhtikuisena sunnuntaina protestikulkue kaupungissa kulki nimenomaan Valko-Venäjän ortodoksisen kirkon johdolla. Vaikka ulkoisesti asia on näin: menet Minskissä katoliseen kirkkoon – tunnet olevasi Puolassa; menet kadun yli ortodoksiseen – aivan kuin Venäjällä, mummoja huiveissaan.

Kaikkiaan valkovenäläinen älymystö on kääntymässä kolonialismin vastaisesta ajatuskehyksestä, joka perustuu Valko-Venäjän menneisyyteen, kolonialismin jälkeiseen, tulevaisuuteen suuntautuneeseen ajatteluun. Valko-Venäjä muistuttaa kristallimaljakkoa, jota tulee käsitellä varovasti. Se ei tarvitse Ukrainan kohtaloa, mutta myös Anschluss – liitos Venäjään – on sille vastenmielinen.

Kirjoittaja Viktor Jerofejev, s. 1947, on Moskovassa asuva venäläinen kirjailija ja kulttuurivaikuttaja. Hän sai toisinajattelijan leiman Neuvostoliitossa Leonid Brezhnevin kaudella ja uudelleen Venäjällä 2000-luvun alussa.

Artikkelin on suomentanut Jukka Mallinen ja toimittanut Matti Posio.

Kirjailija Viktor Jerofejev.
Kirjailija Viktor Jerofejev.
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (23)

Vastaa
Kkk
Hahaa
Russofobiaa!!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ari
Vast: Hahaa
Syystäkin.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
St
Vast: Hahaa
Eiköhän Venäjän johto ole itse soppansa keittänyt ja maineensa tärvellyt.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
juutas
Vast: Hahaa
Onko se edes fobiaa, kun putlerin omasta suusta on kuultu lipsahtaneen, että venäjän pitää saavuttaa uudelleen asema, jossa sitä sekä pelätään että kunnioitetaan. Se tie käy useimmiten halveksunnan ja vihan kautta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
AS
Rajatiloja
Onpa paljon mielenkiintoista asiaa TS:ssä

tänään, ml. Jerofejevin näkökulma. Putinin "vallan vertikaalin" (l. voimankäyttöön, tiedustelu-, rikollis ja oligarkkiyhteyksiin perustuvan johtamisen) edesottamuksia ei tietenkään ole täysin "kiittäminen" kulttuureiltaan samankaltaisimpien naapurusmaidensa varautuneesta suhtautumisesta Kremlin tavoitteisiin. Se pohjaa syvään historiaan. Mm. ukrainalaiset muistavat Stalinin toteuttaman miljoonia tappaneen Holodomor-nälänhädän 1930-luvulta.

On kuitenkin selvää, että jos jo Valko-Venäjälläkin riippumatta siitä onko Lukašenkan hallinnon tukija tai vastustaja (tai todellakin, Lukašenka itse) Venäjän suunta nähdään liian vaaralliseksi myötäiltäväksi niin meidän muiden johtopäätösten ja reaktioiden tulisi olla sitä selkeämpiä. Valko-Venäjän tilanteen yhtymäkohdat Neuvostoliiton ja suomettumisen (joka oli/on oikea neuvostovenäläisen poliittisen teknologian, "reaktiivisen kontrollin" laboratorio) välillä ovat ilmeisiä. Siellä "Ukko" Lukašenka, meillä "UKK" Kekkonen. Jerofejevin kuvauksen perusteella suomalainen 70-luvun älymystö näyttäytyy jopa naiivimpana.

Mitä sitten tulee nykypäivään, saattavat tämän(kin) puheenvuoron huomiot "EUrostoliitosta" puhuvat perussuomalaiset laitapopulistit erityisen outoon valoon. Europarlamentissa ja -vaaleissa yhteistyö Putinin kanssa avoimesti kaveeraavien AfD:n, RN:n, ja Lega Nordin kanssa ei ole turvallisuuspoliittisessa asemassamme järjellisesti tai moraalisesti selitettävissä. Lisäksi Huhtasaari, Packalén ja Laakso istuvat nyt eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa joten meidän muiden vastuunkantokyky on koetuksella.

Minsk on osapuilleen yhtä kaukana Turusta kuin Rovaniemi.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
AS
Vast: Rajatiloja
Korjataan nyt vielä tuohon ensimmäiseen

kommenttiini, kirjoitin "reaktiivinen kontrolli" kun tarkoitin "refleksiivistä kontrollia" psykologisena teoriana ja vallankäytön välineenä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Retiisi
Presidenttiä parjataan
Sauli Niinistö vei meidät ihanaan EU-liittovaltioon, mukavaa ;)
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pietari
Vast: Presidenttiä parjataan
Ihanko Sauli Niinistö vei. Otti tosta vaan ja ennen kuin kukaan huomasikaan, Suomi olikin viety EU-liittovaltioon. Eikä yksikään suomalainen edes huomannut kun Niinistö vei Suomea kohti tuota ihanaa. Kauhistus kaikille suomalaisille havahtua todellisuuteen jonka nimimerkki Retiisi toi julki. Että pitikin paljastaa valtiosalaisuus jota ennen tätä päivää Niinistön lisäksi ei tiennyt kuin Retiisi itse. Kauheaa, hirvittää ajatellakin.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
pekko
hyvä niin
Jo oli aika naapureiden silmät auetakin ! Suomalaisilla vielä osalla rillit hukassa !
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
TTM
Mielenkiintoista
Kiitos Turun Sanomille tämän mielenkiintoisen artikkelin julkaisusta.Aika vähän Suomessa puhutaan Valko-Venäjän tilanteesta.

Kaiken kaikkiaan vaikuttaa siltä että Venäjä työntää omalla toiminnallaan entiset neuvostotasavallat ja Itä-Euroopan maat osaksi länttä. Baltian maat, Puola, Unkari yms. ovat jo pitkään olleet EU- ja Nato-maita. Ukraina on tiellä länteen myös ja nyt Valko-Venäjäkin lähentyy länttä. Mielenkiintoista on se miten Lukashenkan hallinnolle käy. Toivottavasti Valko-Venäjä (ja myös Venäjä) demokratisoituvat. Se olisi koko Euroopan ja näiden maiden kansalaisten oma etu.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Niin...
Tervetuloa reaalimaailmaan
Mitäpä Venäjää karsastava nuoriso ja älymystö voivat tehdä jos Venäjä päättää liittää Valko-Venäjän itseensä? Pelkät ylevät mielipiteet ja puheet eivät pelasta kun rautaa alkaa vyöryä rajan yli.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Niinpä
Vast: Tervetuloa reaalimaailmaan
Jos "Niin... " kuvaamalla tavalla, pakotteet Venäjää kohtaan kovenee. Rahvaan mahdollisuudet päästä lattiareikätoeletin kyykyltä istumaan, karkaa yhä vaan kauemmas. Katsomalla netistä kuinka länsimaissa köyhinkin istuu asialla ollessaan, kansa suuttuu pahemman kerran ja kapinapäivä lähenee.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Näin!
Vast: Tervetuloa reaalimaailmaan
"Jos "Niin... " kuvaamalla tavalla, pakotteet Venäjää kohtaan kovenee"

Sen verran pitää puuttua keskusteluun että miten talouspakotteet ovat tähän asti vaikuttaneet Venäjään? Vain siten että Venäjä tekee kauppaa muiden kuin pakotteita asettaneiden kanssa. Kun Venäjällä käydessä katsoo esimerkiksi kauppojen hyllyjä niin näkee ettei pakotteet ole vaikuttaneet mitään. Kaikki sama tavara kuin ennenkin, jotkin vain eri merkkisiä kuin ennen.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Tss
Vast: Tervetuloa reaalimaailmaan
"Näin!": Pakotteet ovat vaikuttaneet kielteisesti mm. siten ettei Venäjä saa korkean teknologian tuotteita joita tarvittaisiin maan tuotantokoneiston nykyaikaistamiseen ja arktisten alueiden luonnonvarojen hyödyntämiseen.

Jos pakotteilla ei ole vaikutusta niin miksi Venäjä haluaa ne pois?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
AS
Vast: Rajatiloja
Lisätään nyt tähän vielä, että

jos haluaa Jerofejevin kirjoitusta itselleen vielä lisää taustoittaa eräs varsin vaivaton lähde on Center for European Policy Analysis'n (CEPA, Washington DC, USA) podcast "Power Vertical" joka omisti aiheelle ainakin yhden kokonaisen osan, "Luka's Game" (18.1.2019). Siinä sukelletaan noin 50 minuutissa samaan aihepiiriin mutta vähän "atlantintakaisemmasta" näkökulmasta mikä avaa lisää perspektiiviä aiheeseen. Toki koko sarja on ulko-ja turvallisuuspolitiikasta lähialueillamme kiinnostuneelle mielenkiintoinen.

CEPA:n Venäjän ohjelmajohtaja Brian Whitmore,
Venäjän vanhempi tutkija Donald N. Jensen ja Yhdysvaltain Obaman aikainen apulaispuolustusministeri Michael Carpenter teemoittavat keskustelunsa kuitenkin hyvin samalla tavoin kuin Jerofejev. "Luka's Game" podcastia lienee siten helppo seurata tämän puheenvuoron luettuaan joten en ala sitä tässä sen enempää erikseen referoimaan.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
geopolitiikan asiantuntija
Juttu on täyttä roskaa
Kaveri on nähnyt haaveunta ja herättyään luullut sitä todeksi. Länsimaille on valtava ongelma kun Putin ei tarvitse EU:ta tai USA:ta, sillä näiden maiden ulkopuolella voi käydä kauppaa yli 6,5 miljardin ihmisen kanssa. Suomenkin pitäisi jo valita oma tiensä ja seisoa omilla jaloillaan, eikä aina nuoleskella isompiaan, sillä se on sitä suomettumista, mutta EU:n ja USA:n suuntaan. Hävetkää poliitikot ja upseerit ei se Suur-Suomi toteudu NATO:on liittymällä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pietari
Vast: Juttu on täyttä roskaa
Mistä tämä "geopolitiikan asiantuntija" on saanut päähänsä ajatuksen Suur-Suomesta. Parempi onkin kun asiantuntija päivittää kirjansa ja karttansa 1930-luvun Neuvostoliiton aikaisista tähän päivään. Eikä haittaa vaikka kartat painettu Suomessa ja kirjat suomeksi.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
TTM
Vast: Juttu on täyttä roskaa
"Geopolitiikan asiantuntija" tuntuu olevan aika hakoteillä. Venäjä tarvitsisi kipeästi pääomia ja investointeja taloutensa modernisoimiseen. Ja tässä se tarvitsisi länttä. Ja tuo kaupankäyntimahdollisuus 6,5 miljardin muun ihmisen kanssa on helpommin sanottu kuin tehty. Venäjän vientituotteethan rajoittuvat lähinnä öljyyn ja maakaasuun joita viedään paljon EU-maihin. Venäjällä on poliittisia ongelmia lähes kaikkien rajanaapureidensa kanssa, mm. Kuriilien saarten kiista Japanin kanssa. Ja "geopolitiikan tuntijan" tulisi myös tietävän että esim. Latinalainen Amerikka ja Afrikka ovat tuhansien kilometrien päässä Venäjästä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
juutas
Vast: Juttu on täyttä roskaa
Tyypillinen pro-venäjä puheenvuoro. Usa ja eu ei mistään kotoisin, venäjä tekee kaiken paremmin ja loppuun heitellään jotain täysin epärealistisia väitteitä "muiden kanssa kaupanteosta". Millä meinasit että putin myy öljyä tai maakaasua vaikkapa afrikkaan? Tankkilaivoilla? Ja kuka siellä viitsii ostaa venäjältä kun lähempää saa halvemmalta?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Orjalan Kalut
Vast: Juttu on täyttä roskaa
Suur-Suomi, Suur-Viro, Suur-Montenegro, Suur-Luxemburg, Suur-Alankomaat, Suur-Tanska jne. Näistäkö muka geopoliitikon mielestä haaveillaan ? Ajatuskin on täyttä roskaa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
fussuj
Vast: Juttu on täyttä roskaa
Ettekö muka pietarilaista trollia erota? Lisää pakotteita Venäjän diktatuurin leviämisen estämiseksi.Ja heti.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
jonne
KGB-gangsterismi elää edelleenkin hyvin ja mm. Suomessa sille löutyy myötäilijänsä
Kannattaa lukea Oleg Gordievskyn ja Anna Rogatchin "Sokea Peili".

Kirja kertoo painostavia asioita kgb:n mahdista Suomessa ja paljastaa myös sen toimet muissa rajanaapureissa.
Aivopesu ja soluttautuminen yhteiskuntien rakenteisiin on valtavaa.
Asia ei ole muuttunut miksikään Neuvostoliiton muututtua Venäjäksi.

Näin on esim. Suomeen saatu masinoitua outoa venäjämielisyyttä, amerikkavihaa ja NATO-vastaisuutta mitkä eivät ole rationaalisen ajattelun tuloksia.

Venäläisten tonttikaupat sellaisenaan kuin niitä on aukiperattu strategisten kohteiden lähistöllä mm. Suomessa, ovat olleet mahdollisia solutuksen ja myötämielisten poliitikkojen ja korkeiden virkamiesten ansiosta.
Tiitisen lista pysyy myös piilossa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Real time man
Toisinajattelijan hörinää
Eihän Ukrainassa ole mitään sotaa vaan selkkaus. Jos olisi sota niin se olisi päättynyt jo aikoja sitten kuten Georgiassa. Jerofejev kirjoittaa, että Valko-Venäjän nuorisoa kauhistuttaa ajatus venäläisestä johtajasta. Niinhän Suomessakin kauhistuttaa ajatus demaripääministeristä ja vihreistä sekä vasemmistoliitosta hallituksessa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »