Extreme: Mikä ihmeen Jodel?

Jodel on sovellus, jonka käyttäjät kirjoittavat anonyymejä viestejä kymmenen kilometrin säteellä olevien käyttäjien kesken. Extreme kysyi nuorilta mikä salaperäisessä sovelluksessa viehättää.

Jennika Bogel
Jodel on yhteisöpalvelu, jossa nuoret voivat viestitellä nimettömästi luomatta profiilia.
Jodel on yhteisöpalvelu, jossa nuoret voivat viestitellä nimettömästi luomatta profiilia.

Korkeakouluopiskelijoiden suosima saksalainen Jodel-sovellus on kovassa käytössä Keski-Euroopassa ja Pohjoismaissa. Jodel julkaistiin vuonna 2014. Sovelluksella, jolla kuka tahansa voi aloittaa keskustelun mistä tahansa, oli viime vuoden lopussa yli miljoona latausta. Jodelin käyttäjät moderoivat itse keskustelujaan äänestämällä pois sopimattomia keskusteluja. Reaaliajassa ilmestyvät jodlaukset keräävät ”karmapisteitä”, jotka kertovat käyttäjän saavuttamasta suosiosta aktiivisen jodlauksen myötä.

Maskulainen Janina, 20, lukee päivän aikana ilmestyneet jodlaukset iltaisin puhelimellaan. Hänestä sovellus on hyvä siksi, koska sitä käyttäessä ei tarvitse huolehtia somekuvasta. Janina pitää siitä, että Jodelissa uskalletaan ottaa esille vaiettuja puheenaiheita.

– Esimerkiksi asiakaspalvelutyön huonoista puolista on kiva jutella nimettömästi. En olekaan ainoa, joka on joutunut nauramaan asiakkaiden tyhmille vitseille väkisin, Janina kertoo.

Nimettömänä esiintyminen rohkaisee Janinaa juttelemaan kaikesta avoimesti. Hän on huomannut, että Jodelissa voi kääntyä muiden puoleen esimerkiksi tekemisen puutteessa.

– Jodlasimme kerran kaverini kanssa, ettemme keksi mitään tekemistä. Joku pyysi meidät lautapelailemaan luoksensa, ja ilta osoittautui hauskaksi, Janina muistelee.

Turkulainen Tero, 20, latasi Jodelin kuultuaan siitä kaveriltaan. Hän selailee sovelluksen viestejä vapaa-ajallaan ja jakaa hauskimpia ystäväpiirinsä kesken. Naurettavimpia jodlauksia ovat Teron mielestä ihmisille tapahtuneet mokat.

– Välillä mietin, ovatkohan kaikki tarinat Jodelissa edes totta. Ihmisten on nimettömänä niin helppo liioitella kertomuksiaan.

Tero ei kirjoita itse jodlauksia, vaan kääntyy apua tarvitessaan ystäviensä puoleen. Hän on huomannut, että Jodelissa jaetaan ennemmin mielipiteitä asioista eikä kysytä apua johonkin.

– Monet käyttävät tätä sovellusta vain viihteen vuoksi. Jodelissa liikkuu paljon mustaa huumoria, jota ei uskallettaisi päin naamaa kertoa, Tero toteaa.

20-vuotias turkulainen Olivia selaa Jodelia lähes päivittäin – yleensä ollessaan tylsistynyt. Sen lisäksi hän kirjoittaa viikossa muutamia omia jodlauksia, koska se on hänestä helppo tapa saada juttuseuraa. Vaikka nimettömänä esiintyminen alentaa negatiivisen palautteen kynnystä, Olivia kokee sovelluksen kohottavan hänen itsetuntoaan.

– Tuntuu hyvältä, kun asioihin saa ottaa vapaasti kantaa. Kun kukaan ei tiedä kenen viestiin kommentoi, ihmiset reagoivat pelkästään kirjoittajan sanoihin, Olivia toteaa.

Olivia ei olisi uskonut, että sovelluksesta voisi saada aitoja ystäviä. Hän on uskalluksen kautta tutustunut muihin ja huomannut, että Jodelissa vain luonne ratkaisee. Olivia ei ole toistaiseksi hyötynyt sovelluksesta muuten, mutta huomaa ihmisten etsivän Jodelista erilaisia asioita.

– Jotkut käyttävät Jodelia hyödykseen kysymällä muilta vaikka ruokareseptejä. Aina löytyy joku, joka haluaa vastata, Olivia kertoo.