PALETTI UUSIKSI

TS/laura reunanen<br />Ajattara kiinnostaa myös Keski-Euroopassa. Yhtye virittelee useamman keikan kiertuetta jonkun nimekkäämmän bändin lämppäriksi.
TS/laura reunanen
Ajattara kiinnostaa myös Keski-Euroopassa. Yhtye virittelee useamman keikan kiertuetta jonkun nimekkäämmän bändin lämppäriksi.

Ajattaran kokoonpano on uusiutunut täysin yhtyeen keulahahmoa Pasi Koskista alias Ruojaa lukuun ottamatta. Koskinen sanoo, että päivääkään hän ei pois vaihtaisi, mutta nykytilanne on entiseen verrattuna parempi.

- Ajattaran entiset jäsenet olivat ylityöllistettyjä ja heillä kaikilla oli joku muu bändi, joka asettui Ajattaran yläpuolelle. Tavallaan he kokivat olevansa sessiomuusikoita. Ajattara oli heille projekti, kun minulle se on päätyö.

Uudet jäsenet löytyivät Koskisen kaveripiiristä. Hän myöntää miettineensä tarkkaan, ketkä voi ottaa mukaan uuteen kokoonpanoon.

- Bändin jäsenten pitää tulla hyvin toimeen keskenään ja halusin koota samanhenkisen ryhmän. Ei heitä tarvinnut houkutella bändiin. Kosketinsoittajamme Immosen kohdalla hetken mietimme, hän kun on mukana Waltarissakin. Pariin otteeseen olemme joutuneet käyttämään tuuraajaa, mutta hänkin on vakiomiehiä, monitorimiksaajamme.

Koskinen itse on edelleen mukana Mannhaissa, joka on viettänyt hiljaiseloa jo jonkin aikaa. Uutta levyä olisi kuitenkin aika alkaa tehdä.

- Ajattara on aika vahvasti minulle ykkönen, mutta Mannhai tulee siihen omalla tavallaan vierelle. Ajattara on kuitenkin minun kasaama juttu ja olen tehnyt peruspohjatyön itse. Mannhaissa on silti kunnia laulaa, koska se on kova rokkibändi.

Nopea työtahti kaikilla

Koskinen kokosi ensin uuden miehistön ja alkoi vasta sitten säveltää materiaalia bändin äskettäin ilmestyneelle Kalmanto -levylle. Ensimmäiset kappaleet syntyivät viime marraskuussa, joten aikataulu on ollut varsin ripeä.

- Joo, ja levy-yhtiön puolelta on ennenkuulumatonta, miten nopeasti he saivat levyn julkaistuksi. Äpäreen kohdalla julkaisupäivä muuttui muistaakseni viisi kertaa.

Tuore levy kunnioittaa bändin perinteitä. Ajattaran musiikille on ominaista maalata kuvaa suomalaisesta melankoliasta, mutta soundi on nyt hyvin moderni ja ajanmukainen. Kappalevalikoima lähestulkoon ohittaa Haureus -kappaleen, jota moni pitää yhtyeen parhaimpana.

- Uudella levyllä Ajattara on muuttanut kaupunkiin. Haureuden peittoaminen ei onnistu vain sillä ajatuksella, että nyt täytyy tehdä kovempi biisi.

Uudissanoja keksimässä

Koskisen lyriikka on saanut osakseen arvostusta, sillä mies osaa ilmaista sanoilla vahvoja tunnelmia ja herättää voimakkaita mielikuvia. Tehtävä on kuitenkin levy levyltä osoittautunut vaikeammaksi.

- Voin sanoa suoraan, että en pysty enää heittämään niin kovia läppiä kuin ensimmäisellä levyllä. Lauseiden, sanojen ja ilmaisun etsiminen liikkuu liian yrittämisen ja läskiksi heittämisen välimaastossa. Olen häikäilemättä lyönyt eri tyylejä yhteen, pyörittänyt sanoja ja keksinyt niitä itse. Kuten levyn nimen Kalmanto.

Ajattaran musiikki on aina ollut synkkääkin synkempää, jollaista muut eivät ole päässeet lähellekään. Siviilissä Koskinen ei ole yhtä iloton mies kuin hänen säveltämänsä musiikki.

- Ehkä jossain syvällä sisimmässäni olenkin, mutta ystäväpiirin kesken olen aika iloinen veijari. Ehkä se johtuu siitä, että minulla on Ajattaran kaltainen hyvä kanava purkaa paha olo ulos.

MARKO SÄYNEKOSKI

Ajattara, Defuse ja Mind of Doll, ke 26.9. Klubi, Humalistonkatu 8.