Ruoka, viini ja nautinto: Peuranpaisti makoilee
lokoisasti juurespedillä

TS/Timo Jakonen<br />Riistapaistinkin lihasta tulee huomattavasti mehevämpää, jos sitä ei muhituta uunissa ihan läpikypsäksi, Olli Aaltonen painottaa.
TS/Timo Jakonen
Riistapaistinkin lihasta tulee huomattavasti mehevämpää, jos sitä ei muhituta uunissa ihan läpikypsäksi, Olli Aaltonen painottaa.

l Alkusalaatti

Erilaisia salaattilajeja

punasipulia

tomaattia

punaista, keltaista ja vihreää paprikaa

valmista salaatinkastiketta

Huuhtele ja kuivaa salaatinlehdet ja revi ne pieniksi suikaleiksi. Leikkaa punasipuli renkaiksi sekä paloittele tai viipaloi tomaatti ja paprikat. Kokoa aineksista kaunis salaatti suoraan jokaisen aterioijan lautaselle. Ripota päälle hieman mustapippuria ja lorauta lopuksi salaatin päälle tilkka valmista salaatinkastiketta.

l Peuranpaistia juures- ja perunakuutioiden kera

n. 1-1½ kg kokoinen peuranpaisti

Marinadi:

punaviiniä

katajanmarjoja

fenkolinsiemeniä

rosmariinia

valkosipulinkynsiä

oliiviöljyä

Maizena-jauhoa

Murskaa katajanmarjat ja fenkolinsiemenet sekä pari-kolme valkosipulinkynttä. Silppua joukkoon myös rosmariinia. Sekoita kuivat ainekset punaviiniin. Aseta peuranpaisti sopivaan astiaan ja kaada marinadi sen päälle. Anna lihan marinoitua vähän toista vuorokautta ja valele lihaa aina välillä marinointiliemellä. Kun paisti on marinoitunut riittävän kauan, ota se pois astiasta ja siivilöi pois kaikki rämmäleet. Ruskista paisti kauttaaltaan kauniin ruskeaksi oliiviöljyssä. Paista lihaa tunnin verran 180-asteisessa uunissa ja valele sitä välillä marinointiliemellä. Kun otat valmiin paistin uunista, anna sen ensin vetäytyä omissa oloissaan ennen kuin alat viipaloida sitä. Liha on parhaimmillaan, kun se on sisältä vielä hieman ruusunpunertavaa.

l Paistetut juureskuutiot

porkkanoita

selleriä

palsternakkaa

lanttua

oliiviöljyä

Leikkaa haluamasi määrä juureksia isohkoiksi kuutioiksi. Hauduttele niitä paistinpannulla, kunnes suurin kosteus on haihtunut. Lorauta sen jälkeen joukkoon tilkka oliiviöljyä ja nosta levyn lämpötilaa. Hauduta edelleen, kunnes kasvislohkot ovat sopivan kypsiä.

Paistetut perunat:

Lohko perunat ja paista niitä öljyssä, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

TS/Timo Jakonen
TS/Timo Jakonen