Ruoka, viini ja nautinto: Kesän makuja yrteistä

TS/
TS/

Aromaattiset tuoreyrtit tuovat kesän keittiöön. Niiden avulla ruoka tuoksuu ja maistuu. Pääsiäisen kalat kruunaa tuore tilli, ruohosipuli tai timjami ja lammaspaistin rosmariini tai minttu. Kasvikset kultaa kirveli tai rakuuna ja jälkiruoat basilika tai raikas sitruunamelissa. Vaihtoehtoja on monia - kolmisenkymmentä erilaista tuoreyrttiä tälläkin hetkellä.

Hienovaraisuus kuuluu yrttimaustajan perushyveisiin, koska yrtit ovat aromaattisia rohdoskasveja. Rotevia yrttejä voi hauduttaa ruoassa pitkäänkin, mutta hentoja kannattaa lisätä vasta ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa. Osa yrteistä on hyvä silputa ruokaan aivan lopuksi, jotta ruokailija saa nauttia yrteistä vapautuvista eteerisistä öljyistä.

Yleensä samaan ruokalajiin riittää yksi tai kaksi tuoretta yrttiä. Tukimakuna toimii hyvin persilja ja sitä kannattaakin suosia tasapainottamaan toista, ehkä voimakkaanmakuista yrttiä. Myös sipulit, mukaan luettuna ruohosipuli, tarjoavat yrttiaromeille hyvän taustan.

Yrttivalikoima on laajentunut ja monipuolistunut kasvihuoneviljelyn ansiosta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana tuoreyrttien käyttö on peräti nelinkertaistunut. Käyttömäärät ovat kuitenkin edelleen vähäisiä, koska liikkeelle on lähdetty todella pienistä luvuista.

Teksti ja ruokaohjeet: Pirjo Toikkanen, Kotimaiset Kasvikset ry

Yrttinen lammaspata

noin 1 kg luutonta lampaanpaistia

2-3 rkl rypsiöljyä

3 porkkanaa

2 palsternakkaa

2-3 sipulia

2-3 valkosipulinkynttä

suolaa, pippuria

1-2 dl pannun huuhdelientä

puolikas tuoretta chiliä

6 kypsää tomaattia

2 dl kuivaa valkoviiniä

3 rkl hienonnettua tuoretta timjamia

2 rkl hienonnettua tuoretta rosmariinia

Pinnalle:

tuoretta persiljaa ja/tai oreganoa

Leikkaa paisti noin kolmen sentin annospaloiksi. Kuori ja paloittele porkkanat ja palsternakat. Kuori ja lohko sipulit ja viipaloi valkosipulinkynnet.

Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä ja ruskista lihapalat kolmessa erässä. Siirrä ruskistetut lihapalat pataan. Lisää lihapaloille pannun huuhdeliemi.

Kuumenna pannu uudelleen ja lisää tilkka öljyä. Kuullota sipulit pannulla ja lisää juurespalatkin kuumentumaan. Siirrä ainekset pataan.

Huuhtele tomaatit, poista niistä kannat ja lohko pataan. Hienonna joukkoon myös puolikas chiliä.

Lisää pataan valkoviini. Kuumenna kiehumispisteeseen. Jatka hauduttamalla pataa kansi suljettuna miedolla lämmöllä liedellä tai vastaavasti 175-asteisessa uunissa puolentoista tunnin ajan.

Tarkista maku ja lisää pinnalle reilusti hienonnettua persiljaa ja/tai oreganoa.

Tarjoa lisäksi keitettyjä perunoita ja esimerkiksi parsakaalia tai vihreitä papuja.

Rucola-perunasosekeitto

2 ruukkua rucolaa

3 suurta, soseutuvaa perunaa (noin 500 g)

2 valkosipulinkynttä

1 sipuli

2 rkl rypsiöljyä

1,5 l kasvis- tai kanalientä

mustapippuria, suolaa

1 dl kasvirasvakermaa

Pinnalle:

hienonnettua basilikaa tai persiljaa

Lisäksi:

keitettyjä kananmunan puolikkaita

Leikkaa rucolat veitsellä leikkuulaudan päällä karkeaksi silpuksi.

Kuori ja paloittele perunat. Kuori ja paloittele sipulit.

Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa ja kuullota sipulit. Lisää perunat ja kasvis- tai kanaliemi. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä.

Lisää keittopohjaan rucola, kuumenna ja soseuta keitto sileäksi sauvasekoittimen avulla.

Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Tarkista maku.

Lisää kerma ja kuumenna keitto kiehuvan kuumaksi. Lisää pinnalle tuoretta, hienonnettua yrttiä.

Annostele keitto ja täydennä keitetyillä kananmunan puolikkailla.

TS/Riitta Salmi<br />Tuoretta oreganoa vaikka pitsan päälle.
TS/Riitta Salmi
Tuoretta oreganoa vaikka pitsan päälle.