Aimo Massisen kyselypalsta Aimo Annos: Milloin tumma mies on musta?

LK/REUTERS<br />Lewis Hamilton.
LK/REUTERS
Lewis Hamilton.

Miksi Formula-kuski Lewis Hamiltonin sanotaan olevan ensimmäinen tummaihoinen kuski. Minusta kolumbialainen Montoya oli iholtaan tai ainakin näytti olevan aika lailla tumma. Vai miten asia määritellään? Ottamatta mitenkään muuten kantaa rotukysymykseen haluaisin vain tietää uteliaisuuttani. Kiitos!

Utelias

Suomessa ei ole paljon kiinnitetty huomiota Lewis Hamiltonin ihonväriin, mutta varsinkin Italian ja Espanjan lehdet puhuvat suoraan, että Hamilton on F1-kuvioissa ensimmäinen musta mies. Jotkut lehdet lataavat tekstiä "mustasta salamasta" hyvinkin rajusti.

Jos ollaan aivan tarkkoja, F1-historian ensimmäinen afroamerikkalainen F1-autossa oli Willy T. Ribbs , joka testasi Bernie Ecclestonen silloin omistamaa March-tallin autoa Estorilissa 1985. Hän oli sellainen keskitason IndyCar-kuski, eikä hänestä tullut varsinaista F1-kuljettajaa.

Ecclestone sanoi aikanaan, että hänen toiveissaan tulevaisuudessa on löytää F1-huippukuski Saksasta, Kiinasta ja - mustista. Michael Schumacherin hän sai Saksasta ja nyt Lewis Hamiltonin mustista. Varmaan pian on kiinalaisen kuskin vuoro, kun Kiina vaurastuukin vauhdilla.

Lewis Hamiltonin isä on Grenadasta, mutta äiti on brittiblondi, joten täysin mustaa miestä ei hänestäkään saa. Isä Hamilton, tietokonealan huippumies, on eronnut kahden poikansa äidistä, mutta asuu nyt uuden vaaleaihoisen brittiblondin kanssa. Lewisin nimi tulee muuten siitä, että isä oli suuri Carl Lewis -fani.

Lewis Hamilton itse on vitsaillut, että hänestä puhutaan ensimmäisenä mustana F1-kisoissa, koska hänen mielestään Jordan-tallissa 2005 ajaneen intialaisen Narain Karthikeyanin iho on selvästi häntä tummempi. Italiassa alan erikoislehti Auto Sprint antoi muuten Melbournesta Hamiltonille arvosanaksi täyden kympin ja nimesi hänet Pelen tapaan "Mustaksi Helmeksi".

Niin kuin nähdään, ihonvärin tummuusaste ei ole ratkaiseva, kun puhutaan mustista, joiksi määritellään yleensä afrikkalaista alkuperää olevat ihmiset. Ennen puhuttiin neekereistä, mutta nyt mustista tai keinotekoisemmin esimerkiksi afroamerikkalaisista. Kun rodut sekoittuvat keskenään useammassa sukupolvessa, mustan määrittely vaikeutuu entisestään.

Juan Pablo Montoyaa en sanoisi mustaksi, sillä kolumbialaisena hän on pesunkestävä latino.

Mikä merkillinen laiva on Pansiossa?

Turussa Laten rannassa Pansiossa on oheisen kuvan mukainen merkillinen laiva. Onko sinulla tietoa, mikä se on?

Ihmetelläänkö yhdessä

Tuo todellakin vähän merkillisen näköinen laiva tuotiin Pansioon jo vuonna 2003 Lontoosta. Siinä on sotalaivan runko, jonka kansiosat on rakennettu uudelleen. Laivan omistaa venäläinen yrittäjä, jonka oli tarkoitus perustaa tuohon laivaan jonkinlainen kasino tai yökerho, mutta ilmeisesti hanke on rauennut.

Satamamestari Kari Riutta kertoi, että vuokrasopimus on jo viime vuonna irtisanottu, mutta siinä se yhä vain jököttää. Yrittäjä on pyytänyt muutaman kerran lisäaikaa. Asia on nyt kuitenkin jo sataman lakimiehen hoidossa, sillä laituritiloista on puute, joten satamalaitoksen kärsivällisyys on jo lopussa.

Pitääkö ministerin taitaa ruotsin kieli?

Hei Aimo, haluaisitko selvittää Aimo annos -palstalle kinkkisen kysymyksen: Onko ministeri valtion virkamies? Jos on, vaaditaanko myös ministeriltä todistus toisen kotimaisen kielemme eli ruotsin kielen taidosta?

Epätietoiset

Ministeri ei ole valtion virkamies virkamieslaissa tarkoitetulla tavalla, joten ministeriltä ei vaadita todistusta toisen kotimaisen kielen taidosta. Nykyään tosin kaikki ministerit ovat käytännössä myös ruotsin kielen taitoisia ainakin johonkin mittaan saakka. Ministerit toimivat ns. ministerivastuulla ministerin tehtävässä, ja tietysti heillä on aina myös ns. poliittinen vastuu, mitä se sitten tarkoittaneekin.

Suomen perustuslain mukaan "ministerin on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia." Tämä on ministerin ainut kelpoisuusvaatimus. Aikaisemmin ministerin piti olla syntyperäinen Suomen kansalainen, mutta uudesta perustuslaista tuo syntyperäisyys poistettiin.

Perustuslain mukaan ministerit ovat virkatoimistaan vastuunalaisia eduskunnalle. Jokainen asian käsittelyyn valtioneuvostossa osallistunut ministeri vastaa päätöksestä, jollei hän ole ilmoittanut eriävää mielipidettään pöytäkirjaan merkittäväksi.

Eduskunta valitsee pääministerin, jonka tasavallan pääministeri nimittää tähän tehtävään. Muut ministerit presidentti nimittää pääministeriksi valitun tekemän ehdotuksen mukaisesti. Hallituksen nimittämisessä tasavallan presidentillä on siis enää vain aivan muodollinen rooli.

Mitä "pyöree puu" tarkoittikaan?

Esa Pakarisen laulussa "juna vislas just poes Kouvosta" jne. sanotaan, että "pyöree puukin vaihtoo kättä". Tarkoittaako se tikkuviinapullon kiertämistä kädestä tai suusta käteen vai mitä. Tytär esitti, että tuohisormuksia vaihdettiin. Tuntui kaukaa haetulta.

Martti Vastamäki

Kysyjä tarkoittaa Toivo Kärjen säveltämää ja Reino Helismaan sanoittamaa rallia Lentävä kalakukko vuodelta 1951. Pari vuotta myöhemmin siitä tehtiin myös elokuva. Esa Pakarinen ja Masa Niemi näyttelivät silloin ensi kertaa samassa elokuvassa. Elokuvaa on myöhemmin esitetty myös nimellä Pekka ja Pätkä konduktööreinä .

Laulun kohta, johon kysyjä viittaa, kuuluu tarkkaan ottaen seuraavasti savon murteella: "Pyöree puukin siinnäe vaehto jo kättä - vaehto jo kättä." Ja kyllä tällä pyöreällä puulla tarkoitetaan nimenomaan viinapulloa, jonka sisältö ei ollutkaan valmistettu viljasta tai perunasta, vaan "puusta" tai ainakin sen oheistuotteesta. Nimittäin vuonna 1941 Ilmajoen Koskenkorvalle oli valmistunut Alkon polttimo, missä alettiin tislata väkiviinaa selluloosatehtaiden sulfaattijäteliemestä. Pöytäviinaksi nimetty tuote sai pian kansan suussa nimen "Tikkuviina".

Pääomatulojen vaikutus k-eläkkeeseen?

Kaikkitietävä Aimo! Koska en omista sähköisiä viestintävälineitä, yritän näin perinteisellä kirjeellä ottaa selvää asioista. Meitä on joukko ihmisiä, jotka olemme pohtineet kansaneläkettä. Saako kansaneläkettä (perusosa), jos on pääomatuloa 20 000 vuodessa ja vaikuttaako pääomatulon suuruus ylipäätään tähän asiaan.

Tietoa haluavat

Pääomatulot eivät vaikuta kansaneläkkeeseen lainkaan. Siihen vaikuttaa vain oma työeläke tai puolison perhe-eläke.

Riemuisin mielin -sanat

"Laulava Karjalan tyttö" Leena Kaislaniemi on lähettänyt Nimimerkki Muiston kaipaamat Riemuisin mielin -laulun sanat. Laulu löytyy Sisälähetysseuran julkaisemasta kirjasta Virsikirja sekä hengellisiä lauluja ja virsiä , ja sanat kuuluvat seuraavasti:

1. "Riemuitse mieli, kiitä sä kieli/ joulu jo tullut on./ Kynttilät loistaa, maan asunnoista/ luonamme Jeesus on!

2. Päivä nyt koittaa, varjot se voittaa,/ poissa on paulat yön. Herramme suuri, uskomme muuri,/ alkoi jo armotyön.

3. Oi onneamme, kun Jumalamme/ luoksemme kiiruhtaa!/ Maailman vaivaan, tuopi hän taivaan,/ myös avun sairaat saa.

4. Myrsky kun pauhaa, autuutta, rauhaa/ sulta mä etsin ain./ Kunnia mainen turha on vainen,/ kun olen luonas vain." ( Nils Frykman 1842-1911)

Niukin naukin torikauppaa

Viimekertainen pohdinta "niukin naukin" -sanonnan etymologiasta ei ehkä tuonut lopullista vastausta sen alkuperään, mutta se synnytti ainakin pari mukavaa jatkotarinaa lukijoilta. Nimimerkki Metsäkulman Jussi kertoi, että Turun torimyyjänä oli sotien jälkeen henkilö, joka punnitessaan käsipuntarilla tomaatteja hän pyöristi vajaan kilon aina täydeksi kiloksi ja tokaisi siihen sitten, että "niukin naukin kilo". Niinpä häntä ruvettiin kutsumaan "niukin naukin"-torimyyjäksi.

Nimimerkki T.K. puolestaan kertoi, että sota-aikana oli ruotsinkielinen majuri puhunut käskynjaossa tulevasta hyökkäyksestä ja vähistä voimavaroista. Annosviinatkin olivat vähissä, ja majuri oli halunnut kertoa, että matkaan lähdetään "niukoin naukuin", mutta puhe kangerteli ja syntyi käsite niukun naukin.

TS/<br />Pansion "haamulaiva".
TS/
Pansion "haamulaiva".