Poliisi laittaa
katurähinöijät
kuriin

Tyyppiesimerkin tapahtumasarja etenee jokseenkin seuraavasti: humalaisen sohaisema "viaton" nyrkinisku, kaatuminen, pään osuminen katukivetykseen ja väkivallanteosta seurannut ei välttämättä välitön, mutta kohtalokas kuolema.

- Näitä tapauksia sattui viime kesänäkin, mainitsee komisario Marko Heikkilä Turun järjestyspoliisista ohimennen.Turun poliisi on päättänyt keskittää voimiaan juopottelun ja väkivallan kitkemiseksi katukuvasta. Kesän kynnyksellä tehostuvan partioinnin lisäksi virkavalta valistaa kulkijoita viikonloppuihin kohdistuvilla kampanjoilla ja ennaltaehkäisevällä valvonnalla.

- Katujuopottelun rajat ovat hämärtyneet ja sitä myöten puuttumisen kynnys kasvanut. Tilanne on lähtenyt käsistä. Nyt halutaan tehdä pelisäännöt selväksi kaikille, jotta kenenkään ei tarvitse ihmetellä mitä saa ja mitä ei saa tehdä, selvittää komisario Marko Heikkilä .

- Meillä on juuri keskusteltu johtoryhmässä tämän asian nostamisesta yhdeksi kesän pääteemaksi. Poliisi tulee nyt korostetusti ja tehostetusti puuttumaan juopotteluun keskusta-alueella ja jokirannassa. Juopottelu ja sen seuraukset aiheuttavat suurimman osan poliisin hälytyksistä, Heikkilä täsmentää.

Turun poliisin linjausten mukaan alaikäisten lasten alkoholin nauttimiseen puututaan aina. Erityisinä teemaviikonloppuina kuten koulujen päätöksen yhteydessä poliisi kirjoittanee noin 150 virallista ilmoitusta nuorten vanhemmille. Lisäksi laaditaan lukuisia lastensuojelua koskevia raportteja. Silti katujuopottelua ei voi laittaa pelkästään nuorten piikkiin.

- Tämä ei ole alaikäkysymys, sillä monet jokirannassa juopottelevat pääsisivät kyllä ravintolaan. Anniskelualueistakaan Turussa ei ole puutetta.

Väkivalta sijoittuu keskusta-alueelle

Viime syksynä katuväkivallan aiheuttama runsas keskustelu näkyi lehtien palstoilla ja herätti tunteita muun muassa Turun kaupungin keskustelusivuilla. Väkivaltaa leimasi suomalaisten ja ulkomaalaisten väliset sekalaiset jengiriidat, ja keskustelukin sai rasistisia piirteitä. Tämän seurauksena poliisi aloitti yhteistyön ulkomaalaisryhmän vanhempien kanssa heidän omasta aloitteestaan. Yhteistyö on purrut joihinkin tiettyihin henkilöihin.

Heikkilän mielestä asia sai syksyllä kuitenkin liian suuret mittasuhteet.

- Tilanne ei ollut ihan niin huolestuttava kuin ihmiset maalasivat. Ulkopuolisen ei tarvitse ulkona liikkuessaan turhaan pelätä. Tappeluihin tarvitaan aina enemmän kuin yksi osapuoli, ja aika harvoin harjoitettu väkivalta on persoonatonta.

Turussa katuväkivalta on keskittynyt juopottelua selvemmin keskusta-alueelle Kauppatorin, Eerikinkadun, Kristiinankadun ja Humalistonkadun tietämille.

Puuttumiskynnys alemmaksi

Katuväkivaltaa terävöittävät niin puukot kuin muutkin teräaseet, joita poliisi kerää ihmisiltä talteen säännöllisin väliajoin.

- On myös paljon kopioaseita eli replikoita, nyrkkirautoja, kaasusumuttimiakin yllättävän paljon. Aseita esitellään kaduilla, pubeissa ja taksijonoissa.

Rähinöinnin kasvu ei ole pelkästään tämän tai viime vuoden ilmiö, mutta nyt poliisin toiveena on saada ihmiset ymmärtämään katuelämän kokonaisuutta ja esimerkiksi juopottelusta seuraavia lieveilmiöitä.

- Kaikki lähtee siitä, että kiellettyyn toimintaan puututaan. Ennaltaehkäisy ja puuttumiskynnyksen laskeminen riittävän alas muodostavat toiminnan perustan. Myös pelastuslaitos oli viime kesänä tuskissaan Aurajoessa virkistäytyvistä uimareista.