Pakkashuoneella paperit

TS/Tara Lehtonen<br />Enni Lindbomin mielestä opinnäytetyössä oli hankalinta se, että neljänkymmenen ihmisen tarjoilut saatiin oikean aikaan valmiiksi ja tarjolle.
TS/Tara Lehtonen
Enni Lindbomin mielestä opinnäytetyössä oli hankalinta se, että neljänkymmenen ihmisen tarjoilut saatiin oikean aikaan valmiiksi ja tarjolle.

Juuso Jaakkola , 18, tekee opinnäytetyönään pakkashuoneen. Hän on muun muassa mitoittanut koneita, putkittanut ja rakentanut komponenttitaulun. Pakkashuone tulee koulun opetuskäyttöön. Juuso arvioi tehneensä työtä vajaat neljäkymmentä tuntia, kun kaksi viikkoa tekoaikaa on vielä jäljellä. Hän on tehnyt lähes kaiken itse. Välillä muutama luokkatoveri on ollut auttamassa. Kylmäkoneasentajaksi valmistuva Juuso kertoo oppineensa työn aikana muun muassa putkittamista ja mittaamaan kylmätehon tarpeen. Komponenttitaulun rakentaminen oli Juuson mukaan haasteellisinta, koska vaneriin, johon komponenttitaulu rakennettiin, ei saanut tulla likajälkiä.

- En usko, että olisin voinut tehdä mitään tähän mennessä paremmin.

Juuson mielestä parasta työssä on se, että hän saa tehdä jotain hyödyllistä.

Kuusi päivää laboratoriossa

Jenni Meriläisen , 22, opinnäytetyön nimi on Sisäisen asyylikanritiinistandardin verifiointitesti. Laborantiksi valmistuva Jenni kertoo, että työssä selvitetään, pystyykö yrityksen sisällä valmistettu standardi korvaamaan alihankintastandardin.

- Työ koostuu kirjallisesta teoriaosuudesta ja kuusipäiväisestä määrityksestä, jonka aikana olen tehnyt kokeellista työtä laboratoriossa.

Opinnäytetyötä tehdessään Jenni on oppinut käyttämään tandem-massaspektrometria. Laitteen avulla määritetään veritäpläkontrolleista aminohappoja ja asyylikarnitiineja, jotka ovat ihmisen elimistön aineenvaihdunnan kannalta tärkeitä yhdisteitä.

Jenni arvioi käyttävänsä työhön aikaa noin kuusi viikkoa.

- Työni ilmeisesti esitellään oman luokkani lisäksi laboratorioalan ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoille, ja se jännittää.

Riittävän työläs remontti

Aleksi Silsverin , 18, rakensi opinnäytetyönään siskonsa keittiön. Alun perin Aleksin piti muurata parityönä autotalli.

- Vanhaa autotallia ei kuitenkaan koskaan saatu siivotuksi, joten aihetta piti vaihtaa.

Aleksi huolehti, että vesipiste, eristykset, laatat ja kaapit löysivät oikeille paikoilleen. Hän teki keittiöremonttia pari kuukautta. Talonrakentajaksi valmistuva Aleksi kertoo tienneensä koko ajan mitä teki.

- Kyselin kyllä vanhemmilta rakennusmiehiltä joitakin vinkkejä.

Aleksi antaisi työlleen arvosanaksi kiitettävän.

- On hienoa, että on olemassa tällainen mahdollisuus näyttää omat taitonsa. Tässä ei pysty edes fuskaamaan.

Tarjoilu toimii

Enni Lindbomin , 20, opinnäytetyön teemana olivat teejuomat. Hän järjesti ammatti-instituutin henkilöstön kevätkokouksen tarjoilun. Enni valitsi teenjuontimaista Japanin, Englannin ja Venäjän. Venäläisen teen kanssa tarjolla oli kaalipiirakkaa, englantilaisen kanssa croissanteja, hilloja ja pikkukakkuja. Japanilaisen teen kera tarjolla oli hedelmiä ja Geisha-suklaata. Ideoita Enni hankki kirjastosta, netistä, lehdistä ja ruuanlaitto-ohjelmista. Hän ei osaa arvioida suunnitteluun kulunutta aikaa, mutta itse toteutukseen meni alle kaksi päivää.

- Työssä opin suunnittelemaan kokonaisuuksia, tekemään aikataulun ja arvioimaan tarvittavia ruokamääriä.

Kokouksessa oli nelisenkymmentä henkilöä, ja Ennillä oli käytössään vähintään kaksi apulaista. Enni on tyytyväinen suoritukseensa, mutta myöntää, että olisi voinut panostaa enemmän suunnitteluun.

Jutta Wirén

TS/Tara Lehtonen<br />Juuso Jaakkolan piti alun perin osallistua kylmiön rakentamiseen, mutta pakkashuone vei voiton, koska työ oli kylmiötä haasteellisempi.
TS/Tara Lehtonen
Juuso Jaakkolan piti alun perin osallistua kylmiön rakentamiseen, mutta pakkashuone vei voiton, koska työ oli kylmiötä haasteellisempi.