Antiikin lumoissa: Haapasalon mietteliäs Venus

TS/<br />Haapasalon veistokset ovat rauhallisen lyyrisiä.
TS/
Haapasalon veistokset ovat rauhallisen lyyrisiä.

Johannes Haapasalo tunnetaan kenties parhaiten sankaripatsaistaan ja -monumenteistaan. Kuvassa oleva mietteliäs nainen on esimerkki taiteilijan lyyrisemmästä tuotannosta.

Johannes Haapasalo syntyi Mikkelissä syyskuussa 1880. Hänen isänsä Kalle Kääriäinen oli torpparin poika, josta kasvoi taitava liikemies. Hänen äitinsä Klaara Källman oli musikaalista käsityöläissukua.

Johannes Haapasalo suoritti ylioppilastutkinnon Mikkelin Lyseossa vuonna 1900 ja aloitti opinnot Helsingin yliopiston historiallis-kielitieteellisellä osastolla. Ensimmäisenä opiskeluvuonna piirtäminen vei Haapasalon mukanaan ja seuraavana syksynä hän vaihtoi opinahjokseen Suomen taiteilijayhdistyksen piirustuskoulun. Haapasalo aloitti opinnot maalauslinjalla, mutta siirtyi pian veiston pariin. Maalaaminen säilyi hänellä harrastuksena fyysisesti vaativan kuvanveiston vastapainona.

Vaikka Haapasalo itse koki olevansa vanha aloittaessaan veisto-opinnot, hän sai nopeasti tunnustusta. Vuonna 1903 Haapasalo joutui olosuhteiden pakosta pakenemaan ulkomaille. Hän jatkoi opintojaan Kööpenhaminan Taideakatemiassa vuosina 1903-04 ja Pariisin Académie Colarossissa 1904-06. Pariisissa hän opiskeli ihailemansa Auguste Rodinin johdolla.

Vuosisadan alku oli Haapasalolle, kuten monille taiteilijoille, taloudellisesti vaikea. Kansainvälinen tunnustus poiki kuitenkin töitä myös kotimaassa ja Haapasalo sai toteuttaa julkisia veistoksia. Hänen teoksiaan oli mukana lukuisissa koti- ja ulkomaisissa näyttelyissä.

Kuvassa oleva teos, "Nuori nainen" , on Haapasalon varhaistuotannon pääteos. Haapasalo valmisti veistoksen aluksi kipsisenä. Vuonna 1911 veistos valettiin pronssiin ja 1913 Haapasalolta tilattiin aiheesta marmoriveistos. Kuvassa olevan vaahterapuisen version hän veisti vuonna 1920.

Johannes Haapasalon veistokset ovat rauhallisen lyyrisiä. Herkkien naisfiguurien ohella hän veisti jänteviä poika- ja miesaiheisia teoksia sekä sankaripatsaita ja -monumentteja.

Haapasalon ura kesti lähes 60 vuotta. Vuonna 1953 hänelle myönnettiin Pro Finlandia ja 1965 professorin arvonimi. Viimeiset vuotensa Haapasalo vietti vaimonsa Idan kanssa Mikkelissä. Hän lahjoitti veistoksensa Mikkelin kaupungille. Haapasalo kuoli joulukuussa 1965.

Kuvassa olevan 170 senttimetriä korkean teoksen arvo on 6 000-8 000 euroa.

Wenzel Hagelstam