Riemuloma Ranskan Rivieralla

TS/<br />Sean Connery päätyi Älä kieltäydy kahdesti -filmin vanhana Bondina Rivieralle.
TS/
Sean Connery päätyi Älä kieltäydy kahdesti -filmin vanhana Bondina Rivieralle.

Välimeren rannikolla sijaitseva Ranskan Riviera on 1800-luvun lopusta lähtien ollut etenkin vauraiden brittien suosima matkailukohde, joka on kuuluisa muun muassa Cannesin elokuvajuhlista, Saint-Tropezin ja Nizzan kaupungeista sekä Ranskan naapurista Monacosta. Ei siis ihme, että elokuvissa on päädytty usein Rivieralle, kun kuviin on haluttu saada eurooppalaisen luksuksen tuntua, auringonpaistetta ja kauniita maisemia.

Tuorein tapaus on Rowan Atkinsonin toinen kokoillan Mr. Bean -kohellus Mr. Bean lomailee , jossa nolojen tilanteiden mies päätyy törmäilemään muun muassa Cannesin filmifestivaaleille.

Arvokkaammin samoissa maisemissa ovat pärjänneet muun muassa Cary Grant ja Grace Kelly , jotka vuoden 1955 Varkaiden paratiisissa jahtasivat toisiaan samalla, kun etsivät varakkaiden hotellivieraiden helyjä vaanivaa timanttivarasta.

Alfred Hitchcockin romanttinen jännitysfilmi jäi monien mieleen hiotusta vuoropuhelusta sekä arvoituksellisen Grantin ja viileän Kellyn välisestä sähinästä, mutta myös aurinkoisia kaupunkinäkymiä vangitsevista upeista maisemakuvistaan.

Huijareita ja petoksia

Ranskan Riviera ja raha tai sen puute ovatkin aina kulkeneet käsi kädessä. Frank Ozin 1988 ohjaama komedia Herramieshuijarit sijoittui Beaumont sur Merin pieneen rannikkokaupunkiin, jonka komeat puitteet saivat toimia kulisseina kahden huijarin väliselle veriselle kilpailulle.

Ozin filmissä Rivieran kallis maine toimi etenkin Michael Cainen näyttelemän arvokkaan vanhan ammattihuijarin tukena: Caine teeskenteli olevansa lomaa hulppeissa puitteissa salaa viettävä kuninkaallinen, joka tunnustaa vastaan tuleville varakkaille leskirouville potevansa vain väliaikaista rahapulaa. Kukapa ei niissä puitteissa kuninkaallisen sanaa uskoisi?

Caine palasi Rivieralle vielä vuonna 2001 valmistuneessa rikosfilmissä Quicksand - valheita ja petoksia , jossa hänellä oli pieni mutta merkittävä osa parhaat päivänsä nähneenä elokuvatähtenä. Monacossa tapahtuva juoni asetti Michael Keatonin hitchcockmaiseen tilanteeseen: pienen elokuvayhtiön tilejä tarkastaessaan Keatonin esittämä pankkiiri huomaa olevansa pääepäilty paikallisen poliisipäällikön salamurhassa ja joutuu pakenemaan sekä virkavaltaa että roistoja.

Quicksand ei ollut mikään merkkielokuva, mutta silti brittiläisen rikosperinteen veteraani, ohjaaja John Mackenzie kuori moneen kertaan nähdystä tilanteesta jämäkän jännityselokuvan, joka osoitti Rivieran loisteliaan ulkokuoren voivan kätkeä taakseen julmaa naiskauppaa ja muuta hämäräbisnestä.

Konnan tukikohta

Rivieran kallishintaiset puitteet osoittivat arvonsa myös, kun Kevin McCloryn tuottama kilpaileva James Bond -filmi Älä kieltäydy kahdesti (1983) koetti luoda oman agentti-

inkarnaationsa ympärille uskottavat kehykset: Klaus Maria Brandauerin näyttelemän Largo-konnan yhtenä tukikohtana oli hulppea Monte Carlo.

Rivieralle sijoittuvien elokuvien listasta kannattaa kuitenkin viivata yli yksi filmi, joka sinne usein virheellisesti liitetään: nimestään huolimatta Jacques Tatin kuuluisa komedia Riemuloma Rivieralla ei sijoitu välimerellisiin maisemiin, vaan Bretagneen.

TANELI TOPELIUS

Mr. Bean lomailee, ensi-ilta pe 30.3. Kinopalatsissa ja Juliassa.

TS/Universal Pictures Finland<br />Nolojen tilanteiden mies (Rowan Atkinson) törmäilee uudessa komediassaan muun muassa Cannesin aurinkorannalla.
TS/Universal Pictures Finland
Nolojen tilanteiden mies (Rowan Atkinson) törmäilee uudessa komediassaan muun muassa Cannesin aurinkorannalla.