CEBIT - evoluutiota ilman revoluutiota

TS/Raimo Ollila<br />Samsungin Wimax pääte ja ip-puhelin.
TS/Raimo Ollila
Samsungin Wimax pääte ja ip-puhelin.

Jos maaliskuisilta Hannoverin Cebit-tietotekniikkamessuilta odotti elämää suurempia keksintöjä, saattoi tuliaisena olla vivahdus astian makua. Mutta aiempien vuosien prototyypit olivat nyt esillä valmiiksi jalostuneina tuotteina, joiden teknologinen kauneus oli ajoittain häkellyttävää. Tekniikan arkipäiväistymisen myötä Cebit on kadottanut ammattimessujen luonteensa: näytteilleasettajat panostavat viihde-elektroniikkaan ja kuluttajien tietoliikenneratkaisuihin. Ehkä siksi messuilta puuttui monia suuria pelureita kuten Cisco Systems ja Nokia. Sen sijaan kiinalaisia televisio-, nettikamera-, verkko-, mp3-soitin-, ja muita valmistajia riitti hallista toiseen.

Cebit 2007 seitsemän parhaan listan ykköseksi voisi nostaa langattoman Wimax-laajakaistan (Worldwide Interoperability for Microwave Access). Pitkään työn alla olleen standardin mukaisia verkko- ja tukiasemalaitteita tekee nyt useampi valmistaja kuin koskaan. Myös kannettavaan tietokoneeseen asennettavat Wimax PCMCIA -verkkokortit ovat jo markkinoilla ja jopa VoIP-puhelin taiwanilaiselta Zcomilta. Sitä tukee juuri valmistunut mobiili Wimax -standardi, joka mahdollistaa niin kutsutun roamingin eli siirtymisen tukiasemalta toiselle ilman, että yhteys katkeaa. Wimaxin integrointi verkkokortille on vielä vaiheessa: jopa termi oli vieras paikalla olleille tehtaiden edustajille.

Yllätys numero kaksi on langaton nettiradio. Suomalaisten radioasemien kuuntelu netissä on tyssännyt lähes täydellisesti tolkuttomiin tekijänoikeusmaksuihin, mutta muualla läntisessä maailmassa lähes kaikki radiot ovat Internetissä. Cebitin valopilkku oli Phoenixin ulkonäöltään perinteisen vastaanottimen näköinen "Wifi"-radio. Siihen on viritetty valmiiksi tuhansia asemia, listaan voi helposti lisätä myös omat suosikkikanavansa. Kun nettiradioihin saadaan kovalevy, tekijänoikeuslain tiukka tulkinta on vaikeuksissa: kuulija ei voi tietää onko tallennus laitonta imurointia vai laillista "nauhoitusta".

Taipuisa romppu

Kolmanneksi paras ja todellinen uutuus oli Hitachin Teratavun optinen "floppy"-paketti. Vielä kehitysvaiheessa oleva, äärimmäisen ohut ja taipuisa optinen romppu on saanut nimen SVOD eli Stacked Volumetric Optical Disc. Aihiot ovat paksuudeltaan 0.092 millimetriä eli vain 1/13 dvd-levystä ja niiden kapasiteetti punaisella laserilla on 9.4 gigatavua ja sinisellä 50 gigatavua. Levyjä voidaan ladata sata kappaletta lukuasemaan, jolloin tilaa saadaan parhaimmillaan viisi teratavua. SVOD-aihioiden arvioidaan maksavan 325 dollaria sadan kappaleen erissä.

Neljänneksi listalla kohoaa IPTV- ja digitv -lähetysten set-top-boksit, joista on kehittynyt monipuolisia olohuoneen viihdekeskuksia. Parhaissa laitteissa on oma kovalevy ja dvd-asema, joilta voi kuunnella musiikkia ja katsella elokuvia lähes kaikissa tunnetuissa formaateissa. Suurin yllätys oli se, että joissakin bokseissa oli Windows Vista käyttöjärjestelmänä!

Tästä Cebitistä jäi vaikutelma, että multimediaominaisuuksin varustettu mikrotietokone ei tule jylläämään olohuoneissa, vaan niiden ykköskaluste on kaukosäätimellä toimiva yksinkertainen digiboksi, jolla on päästävä myös nettiin. Yhtä selvältä vaikuttaa, että täyden resoluution HDTV eli 1920 x 1080P on "se oikea" tv-formaatti.

Viidennelle sijalle kipuaa Thomsonin Nexguard piraattisuoja. Se tekee elokuviin pikselikuviolla vesileiman, jolla ei voi estää piraattikopioiden tekemistä, mutta niiden alkuperä voidaan jäljittää. Vesileima säilyy vaikka formaattia, pakkausta tai resoluutiota muutettaisiin. Järjestelmällä voi merkata yksittäisen dvd:n ja jopa VoD lähetyksen.

Kuudes ja uudelleen nousussa oleva tekniikka on asuntokohtaiset datasähkösovittimet. Kun Turku Energia luopui viime syksynä jo etukäteen tuhoon tuomitusta datasähkö ISP -liiketoiminnasta, on tällä seudulla asian ympärillä ollut hiljaista. Datasähkösovittimilla on kuitenkin mielekästä käyttöä kodin sisäisessä tiedonsiirrossa - esimerkiksi television internet-yhteyksissä. Osassa uusista sovittimista on sisäinen salausmenettely, joten datapakettien loikka naapurihuoneistoon ei aiheuta tietoturvaongelmia.

Koska Nokian Communicator on tuttuakin tutumpi, sen uutuusmalli E90 jää listan loppupäähän. Ruma ankanpoikanen on vuosien myötä muuttunut kaunottareksi. Uusi taittosarana, 3.2 Mpix kamera, HSDPA-tiedonsiirto, VoIP, GPS ja parempi selausnäppäin ovat päällimmäiset uutuudet, joiden vuoksi E90 pysyy kännyköiden ykkösenä yritysmalleissa. Laite oli esillä saksalaisen teleoperaattorin osastolla.

RAIMO OLLILA

TS/Raimo Ollila<br />Radio on keksitty uudestaan: Baracoda Inc:n kehittämä nettiradio, joka yhdistyy langattomalla lähiverkolla internetiin.
TS/Raimo Ollila
Radio on keksitty uudestaan: Baracoda Inc:n kehittämä nettiradio, joka yhdistyy langattomalla lähiverkolla internetiin.