Suuria tunteita puhtaalta pöydältä

TS/Juliana Harkki<br />Regina kahvittelee keskenään.
TS/Juliana Harkki
Regina kahvittelee keskenään.

Kepeällä 1980-luvun synapopilla ja päiväkirjamaisilla sanoituksilla kriitikkojen ja indie-piirien sydämet asuttanut Regina käänsi uuden sivun juuri julkaistun Oi miten suuria voimia! -levynsä myötä. Vaikka toista pitkäsoittoa lähdettiin synnyttämään puhtaalta pöydältä, tarttuvat melodiat ja popmaisuus ovat tallella. 1980-lukua levyllä ei ole nimeksikään.

- Uusi levy on rytmisempi ja tuotannollisesti riisutumpi. Halusimme jättää stereokuvaan ilmaa, jotta eri elementit erottuvat ja saavat ansaitsemansa tilan. Soundimaailma on maanläheisempi, mukana on paljon "oikeita soittimia", kertoo Reginan laulusta ja sanoituksista vastaava Iisa Pajula .

Pitkälti Pajulan sekä tuotannosta ja sävellyksistä vastaavan Mikko Pykärin yhteisessä kodissa työstetty levy kuulostaakin edeltäjäänsä orgaanisemmalta ja aikuisemmalta tuotokselta. Kun ensimmäisellä levyllä oltiin jatkuvasti matkalla, elokuvan maailmoissa, erilaisissa kulkuvälineissä tai vaikkapa Tokiossa, nyt ollaan pysähdytty asioiden äärelle.

Tarkkailijan havaintoja

- Se voi kertoa jotain minusta. Sanoituksissa on nyt pysähdytty havainnoimaan ympäristöä. Tekstejä tehdessä pyrin karsimaan ne kaikista naiiveimmat elementit pois. Tiettyjen biisien naiivius leimasi koko ekan levyn, siellähän oli paljon vakaviakin biisejä.

Uuden levyn sanoitukset syntyivät kivuttomasti lyhyessä ajassa. Sanoituksissa vilahtelee poikkeuksellisen paljon luontokuvastoa, vuodenaikoihin ja maisemiin liittyviä fiiliksiä sekä säätiloja, jotka peilaavat mielenmaisemaa. Ne ovat tarkkailijan arkisia havaintoja, ytimekkäitä ja informatiivisia.

- Vaikka laulujen aiheet lähtevät henkilökohtaisista kokemuksista tai tunteista, pyrin säilyttämään tietyn etäisyyden. En ole mikään tilittäjä tai selittäjä, pyrin sanoituksissa taloudellisuuteen. Saatan ladata muutamaan sanaan hirveästi painoa. Maistelen sanoja ja niiden foneettisuutta.

Bonnie & Clyde -ratkaisu

Luonnonvoimien ja perinteisten parisuhdeteemojen lisäksi levyllä liikutaan myös epätoivoisen toimistoromanssin ja Bonnie & Clyde -romantiikan maailmoissa. Pankkiryöstöduetossa Kuka on tuo mies vierailee Boys of Scandinavia -solisti Tuomo Kuusi .

- Kappale on varta vasten Tuomolle kirjoitettu. Idea duetosta lähti jo ensimmäisen levyn julkkareissa. Halusin kirjoittaa biisin tarinaksi. En osaa tehdä perinteisiä rakkauslauluja, joten päädyin Bonnie & Clyde -ratkaisuun.

Muista sanoittajista Pajula ihailee ainakin Kauko Röyhkää , Stina Nordenstamia ja Björkiä , josta levyn nimeen viittaava Suuria voimia -kappale kertoo.

- Sain inspiraation idolini, Björkin, elämäkerrasta. Ihailen hänen asennettaan elämään ja musiikkiin. Biisi kertoo suurista voimista, ihmistä, jotka osaavat tehdä asioita ja uskovat omiin tekemisiinsä. Se on valoisa kappale rohkeudesta tehdä omaa juttua.

ANTTI KARKIAINEN

Regina, pe 30.3. Päiväkoti, Kaskenkatu 3.