Aimo annos: Ovatko liperit papilla pakolliset?

TS/Robert Seger<br />Pappi pukeutuu arvokkaasti tilanteen mukaan.
TS/Robert Seger
Pappi pukeutuu arvokkaasti tilanteen mukaan.

Aimo hyvä! Kerro minulle, pitääkö papin pitää papin tunnusmerkkejä (lipereitä) aina kaulassa, vaikka olisi mopokerhossa.

Mummo maalta

Papin ammatillinen asu ei ole aivan yksiselitteinen. Se voi vaihdella tilanteen mukaan. Papilla voi olla lähinnä kolmenlaista pukeutumista.

1. Papin juhlapukuun kuuluvat liperit ja tietysti valkoinen kaulus. Juhlapukuna on kaftaani eli pitkähelmainen, viittamainen musta takki ja housut. Aivan kaikilla papeilla ei edes ole tätä papin juhlapukua omassa kaapissaan.

2. Papin puku on hieman arkisempi tumma puku, johon kuuluu mustassa paidassa valkoinen (piispoilla purppurainen) kaulus eli panta tai osakaulus. Papin puku riittää hyvin monissa seurakunnallisissa toimituksissa ja monissa kirkollisissakin seremonioissa, varsinkin jos sen peittää juhlavalla alba -kaavulla. Albaan kuuluu olennaisena osa vyö , cinculum , valvomisen ja valmiina olemisen tunnus. Stolaa , eräänlaista pitkää kaulaliinaa kannetaan joko suorana tai se voidaan pukea myös edestä ristiin. Ehtoollisjumalanpalveluksessa messua johtava liturgi käyttää myös kasukkaa , isoa telttamaista kangaskappaletta, jonka keskellä on kaula-aukko.

3. Mutta mopokerhossa tai muissa siviilitapahtumissa pappi voi pukeutua tilanteen mukaan, kuten muutkin ihmiset. Siviiliasussa suoritettu seurakunnallinen toimitus (kaste, vihkiminen) on sinänsä pätevä, mutta näin ei yleensä tapahdu. Se ei ole tyylikästä, hyvien tapojen mukaista. Papin on silloin syytä pukeutua papilliseen asuun, käyttää papin tunnusmerkkejä, jotta tapahtuma muodostuisi asiallisen arvokkaaksi.

Millainen on "miehinen mies"?

Voisitko Sinä, Aimo, sanan miehenä jossain välissä selvittää, minkälainen on miehinen mies? Silloin tällöin joku kuvaa jonkin tuntemattoman tyypin miehiseksi mieheksi, mutta kuulijan oletetaan tietävän loput. Onko tämä itsestään selvä, kuin torttu tortun päällä? Macho, sovinisti, pyssymieskin täyttävät korkeintaan miehistelijän tunnusmerkit. Vaikka minulla on lähes koiran hajuaisti ja myös laaja aistimusrekisteri, niin tuntuu, etten ole vielä koskaan vainunnut miehistä miestä tuulen alla, hajahtaisiko hänessä testosteroni vai vanha tupakki. Vai johtuisiko tämä tajuamisen puute juuri siitä, että olen itse aina lähtenyt livohkaan aistittuani lähiympäristössäni karvoja myöten Men-vesillä hajustetun miehen? Niitäkö ne ehkä olivatkin?

Sammutettu liekinvarsi

Miehiselle miehelle voidaan antaa monenlaisia määritelmiä, sillä aivan samalla tavalla kuin kauneus on katsojan silmissä, miehisyyskin on kokemusperästä riippuen arvioijan aivoissa. Mutta jos katsotaan miehistä miestä positiivisesta näkökulmasta, miehinen mies on vahva, rehti ja rohkea uros, joka kykenee miehuullisiin tekoihin. Miehinen puolustaa kaikessa perhettään ja muita lähimmäisiään.

Miehinen mies ei tarvitse tuekseen pyssyä eikä edes naista houkuttelevia hajusteita. Joskus menneisyydessä miehiseen mieheen on liitetty melko karskeja luonteenpiirteitä, usein myös hieman rosoinen ulkonäkö. Nämä tuskin ovat kuitenkaan nykypäivän miehisen miehen välttämättömiä edellytyksiä. Miehisen miehen ei tarvitse tieten tahtoen korostaa miehisiä piirteitään, saati ryypätä ja räyhätä tai olla ns. sovinisti. Esimerkiksi suosittu näyttelijä Tauno Palo istui aikoinaan hyvin miehisen miehen rooleihin.

Yllättäen huomaan, että minähän pyrin vastaamaan hieman ilkikuriseen kysymykseen melkein vakavasti.

Onko rikos käyttää niin sanottua pimeää taksia?

Parahin Aimo! Viime aikoina on ollut paljon puhetta pimeistä takseista. Itse käytän ja tiedän työkaverienikin niitä käyttävän, mutta onko rikos käyttää pimeää taksia. Voiko käyttäjä saada siitä rangaistuksen ja jos voi, niin minkälaisen?

Solid Man

Pimeän taksin käyttö ei ole asiakkaalle rikos, mutta hyvin riskialtista. Siinä voi joutua vaikka minkälaisiin ikävyyksiin, joista yleisimpiä ovat ryöstöt. Myös raiskauksia tai niiden yrityksiä tapahtuu silloin tällöin.

Näin pikkujouluaikoina laillisen taksin saanti voi joinakin yön tunteina kestää kauankin, jolloin pimeiden taksien kirjo kasvaa entisestään. Niistä jotkut lähtevät liikenteeseen jo alun perin rikollisin tarkoitusperin.Toisista tilaisuus tekee varkaan, varsinkin jos asiakas näyttää olevan kovasti juovuksissa.

Poliisi näyttää olevan melko voimaton tämän ilmiön edessä. Sakkorangaistuksetkaan eivät tunnu paljon pelottavan pimeitä yrittäjiä. Useimmat jatkavat ajoja sakkojen jälkeenkin. Ehkä auton lunastaminen valtiolle olisi tästä puuhasta ainakin useamman kerran kiinni jääneelle paikallaan.

Miten Kypros voi olla Eurooppaa?

Äskettäin ihmeteltiin, miksi Turkki pääsisi EU:n jäseneksi, mutta onhan siitä sentään osa Eurooppaa. Jo nyt EU:hun kuuluu maa, joka on kokonaan Aasiassa, eli Kypros. Sieltä on 100 kilometriä Syyriaan ja lähimpään eurooppalaiseen paikkaan eli Rodokselle 500 kilometriä. Miten se voisi olla Eurooppaa? Mutta osallistuuhan Israelkin euroviisuihin ja Armenia ja Kazakstan pelaavat jalkapallon EM-karsintaa.

Vain 44 maata Euroopassa

EU:ssa ei ole kysymys vain maantieteestä. Euroopan maantieteelliset rajat poikkeavat jossain määrin EU:n poliittisista ja kulttuurisista rajoista. Esimerkiksi Kyproksella on jo pari tuhatta vuotta vallinneet tiiviit kulttuurisiteet Euroopan väestöön ja tietysti varsinkin Kreikkaan. Kyproslaiset jakavat politiikassaan, taloudessaan, kulttuurissaan ja sosiaalisessa elämässään samat arvot kuin varsinaisessa Euroopassa. Kyproslaisilla on eurooppalainen identiteetti. He tuntevat henkisesti kuuluvansa Euroopan kansojen yhteisöön. EU on puolestaan nähnyt, että Kyproksen mukanaolo tuo EU:lle vakautta ja vaurautta.

Viihteessä ja urheilussakaan ei aina tuijoteta ahtaasti maantieteellisiin rajoihin, vaan on otettu mukaan maita myös Euroopan ulkopuolelta. Israelkin luontuu paremmin eurooppalaisten valtioiden kuin aasialaisten muslimivaltioiden joukkoon, joiden kanssa yhteistyö on sitä paitsi mahdotonta.

Voiko ehdokas käyttää listalla lempinimeään?

Eduskuntavaalit ovat taas edessä. Aimo, onko ehdokaslistojen yhdistelmään pakko panna ehdokkaan oikea nimi, vaikka hänet tunnetaan paremmin ns. lempinimellä. Otan esimerkiksi vaikka Kike Elomaan, joka lähtee perussuomalaisten ehdokkaaksi Varsinais-Suomessa.

Epätietoinen

Kyllä ehdokkaan on käytettävä oikeata, henkilötietojärjestelmään hyväksyttyä nimeään, mutta ehdokaslistojen yhdistelmään voi toisena nimenä sulkuihin tai sitaatteihin laittaa myös sen tunnetun lempinimen. Kike Elomaa on oikealta nimeltään Ritva Tuulikki Elomaa (os. Sainio). Ehdokaslistojen yhdistelmässä hänen nimensä tulee esiintymään todennäköisesti muodossa Ritva (Kike) Elomaa.

Jos ehdokkaalla on sukunimenä kaksoisnimi, esim. Mäkimaa-Miikkulainen, niin ehdokaslistalle hänen nimensä pannaan kokonaisuudessaan, vaikka hänet tunnettaisiinkin vain pelkkänä Mäkimaana. Piirilautakunta päättää lopullisesti ehdokaslistoista, mutta laki ei anna tässä suhteessa paljon liikkumavaraa.

Kenen luomuksia Artukaisissa?

Haluaisimme tietää, kenen luomuksia ovat ne taideteokset TS:n painotalon viheralueella Artukaisissa. Mitä ne esittävät? Kerro Aimo meille uteliaille ohikulkijoille!

Ei ihan turha kysymys

Vastataan nyt tähän jo jonkin aikaa sitten tulleeseen kysymykseen, kun se tavallaan ajankohtaistui ko. taideteosten tekijän äskettäisen poismenon johdosta. Kysymyksessä ovat nimittäin taiteilija Jukka Salmisen (1947-2006) luomat Kalevala-aiheiset veistokset. Niitä voitiin aiemmin ihailla Auran kunnassa sijainneessa veistospuistossa.

Jukka Salminen oli Heidekenillä syntynyt perusturkulainen taiteilija. Hän vaikutti vuosina 1970-1986 Turun Sanomien piirtäjänä ja TS-Extran taittajana, mutta sen jälkeen työskenteli free lancerina. Veistosten lisäksi Salminen teki grafiikkaa ja öljyvärimaalauksia. Ruissalon Villa Carlon taiteilijakodissaan hän järjesti joskus näyttelyitä. Viime vuodet hän asui Vähä-Heikkilän kartanossa.

Jukka Salminen kuoli 13. marraskuuta keuhkojen siirron jälkeisiin komplikaatioihin. Keuhkot olivat aikoinaan vaurioituneet vakavassa veneonnettomuudessa.

TS/Saara Pelkonen<br />Taiteilija Jukka Salminen.
TS/Saara Pelkonen
Taiteilija Jukka Salminen.
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.