Elämän estradilla: Portsan poikain malliin

TS/Jukka Saarinen<br />NIilo tulee taas Samppalinnanmäelle.
TS/Jukka Saarinen
NIilo tulee taas Samppalinnanmäelle.

On heti sanottava, että kyllä! Kyllä Niilo on mukana jälleen mainiossa Lauluja Turusta -konsertissa Samppalinnassa runsaan parin viikon kuluttua. Viime vuonna yleisön hullaannuttanut nuorimies Niilo Rantala esittää turkulaisten laulujen konserttisarjan kakkososassa saman laulun kuin viimeksikin eli Pentti Viherluodon säveltämän ja sanoittaman Portsan poikain laulun.

Tulevan konsertin etukäteen mieliinpainuvimaina hetkenä voidaan kuitenkin ehkä pitää sitä kohtaa, jolloin estradille astuu Pentti Viherluodon tytär Virpi Metsäntähti . Hän on lupautunut konsertissa esittämään isänsä säveltämän ja sanoittaman Turun laulun.

Teatteriestradeilta tuttu Petri Rajala sai konserttia varten valittavakseen jonkin Hugo Holvin tekemistä lauluista. Valinta oli selvä; Pakan blues.

Hienoja, herkkiä, saaristotunnelmissa uniuntuvan lailla liikahtavia balladeja tehnyt Tom Garberg , trubaduurikisoista tuttu päätuomari, astuu nyt myös estradille ja esittää oman laulunsa Kajvandring.

Hallitseva Turun Trubaduuri 2005 Kalle Kivelä pääsee myös esiintymään suurelle yleisölle. Hän on saanut esitettäväkseen Jouko Linkon säveltämän ja sanoittaman teoksen Yksinäinen laivuri . Viime vuonnahan tekijä itse kävi esittämässä toisen oman laulunsa.

Kolmosen ratikka on tuttu turkulaisille muutenkin kuin torin kahvilakioskina. Monet muistot palaavat mieleen, kun Jukepoika saapuu ystäviensä kanssa esittämään samannimisen hittibiisinsä.

Samppalinnan konsertin ohjelma on viime vuoden tapaan rakennettu siten, että laulajat vaihtuvat eri tunnelmien mukaan. Juontajana yhdessä Reino Kotaviidan kanssa toimiva opetusneuvos Vuokko Valkamo on ohjelmaa rakentaessaan miettinyt lauluja siten, että jokaisella teoksella olisi näköisensä esittäjä. Tänä vuonna hän onkin käynyt entistä tiiviimpiä neuvotteluja tekijöiden kanssa. Niinpä esimerkiksi Kauko Tiistola toivoi Sigyn-valssin esittäjäksi Aulis Kotaviitaa ja Rauno HeinonenPikisaaren muistoja tulkitsemaan Tuija Sauraa . Näin konsertissa sitten käykin.

Vaikka perusajatus on se, että yksi esiintyjä esittää yhden laulun, niin poikkeus vahvistaa säännön. Ari Hynysen valmentaman tyttökuoron Tähdet kertovat tyttöryhmä on saanut esitettäväkseen kaksi laulua; Förimarssin ja laulun Läikytä läntine , eikä se läntine taida tarkoittaa sitä Tommia...

Viime vuoden menestyksen jälkeen on varmaa, että Samppalinnan kesäteatterin katsomo pullistelee väkeä. Konsertin tarkoituksena on tehdä tutuksi turkulaisille, ja vaikkapa naapureillekin, Lauluja Turusta -laulukirjasta löytyviä hersyviä turkulaisralleja ja balladeja. Kellä kirja on, niin älköön onneaan kätkekö, vaan ottakoon sen konserttiin mukaansa.

Hieno juttu, että Samppalinnan konsertti taltioidaan. Visicomin kuvaama konsertti nähdään kahdessa osassa Turku TV:ssä syksyn aikana useampaan kertaan. Näin laulut tulevat tutuiksi niillekin, jotka eivät konserttiin voi paikalle tulla.

Pankaa siis jo nyt allakkaan ruksi Auliksen päivän kohdalle!

Jukka Saarinen